Читај ми!

„Авет“ из Неве

Из муља у реци Неви, надомак Санкт Петербурга, извучен је совјетски тешки тенк КВ-1 који су немачки војници током опсаде Лењинграда, једне од најстрашнијих у историји човечанства, звали и „авет“.

Совјетски тешки тенк који су бранитељи Лењинграда користили у одбрани града од нацистичке војске током Другог светског рата, извучен је из своје водене гробнице у реци Неви.

Тенк, модел КВ-1 од којих је у свету сачувано свега 10 од направљених 5.219, потонуо је у Неву након што је понтонски мост преко којег је прелазио погодила немачка граната за време немачке опсаде града која је трајала 872 дана.

Ратну машину су на дну реке Неве у Санкт Петербургу, бившем Лењинграду, прошлог маја пронашли војни рониоци.

У руској војсци наводе да је тенк у добром техничком стању и да би прилично лако могао да му се врати првобитни излед.

Након рестаурације, био би изложен у музеју и учествовао на војним парадама организованим у знак обележавања херојске одбране града.

У њему су се налазиле и бројне гранате, које су пажљиво однете на испитивање да ли су активне.

Андреј Бобрун, шеф прес-сервиса руске Западне војне области, истакао је да се посада тенка највероватније спасла на време, истичући да рониоци у њему нису нашли људске остатке.

Војни историчари ће сада покушати да уђу у траг члановима посаде тенка и склопе целу причу. 

Способност Црвене армије да се одупре Вермахту и спречи га да заузме Лењинград један је од кључних догађаја који су преокренули ток Другог светског рата.

Место где је овог пролећа случајно пронађен, „Невски пјатачок", некадашња је деоница фронта где су крваве борбе трајале 400 дана.

У овом реону је совјетска војска од септембра 1941. до јануара 1943. године покушавала да пробије блокаду Лењинграда.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво