Читај ми!

Астероид од 55 милиона тона пролетеће поред нас

Америчка свемирска агенција НАСА саопштила је да ће огроман астероид пролетети „поред“ Земље 8. новембра. Научницима ће то бити ретка прилика да изблиза посматрају небеско тело које би могло да крије трагове порекла наше планете.

Астероид 2005 YU55, грубо лоптастог облика и ширине око 400 метара, 8. новембра наћи ће се на приближно 325.000 километара од Земље, што је мање од удаљености између наше планете и Месеца. Међутим, научници поручују да нема опасности од сценарија приказаног у филму Армагедон.

„Ово није потенцијално опасан астероид, тек добра прилика да се проучи једна оваква стена", сматра Томас Стетлер, астроном америчке Националне научне фондације.

Научници подсећају да је ово први астероид ове величине који ће проћи тако близу Земље у последњих 30 година. Последњи пут је тако велики астероид прошао крај Земље 1976, а према предвиђањима НАСА, следећи овакав „блиски сусрет" десиће се 2028. године.

Астероид 2005 YU55, откривен 28. децембра 2005. године, део је скупине од 1.262 велика астероида који круже око Сунца и имају више од 150 метара у пречнику због чега их је НАСА класификовала као „потенцијално опасне".

„Желимо да проучимо ове астероиде како бисмо у случају да један од њих једног дана запрети ударом у Земљу знали шта да радимо", рекао је астроном Стетлер.

У Лабораторији за млазни погон НАСА сматрају да је овај прелет прилика да се сазна више о астероидима Ц-класе који су на бази угљеника.

„Посматрање ће нам пружити информације о томе како је текло формирање нашег сунчевог система", навео је Дон Јеменс из ове лабораторије.

Наиме, астероиди као што је 2005 YU55 су највероватније доставили угљеник и друге елементе на Земљу док је још била млада, омогућивши развој живота на нашој планети.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво