Читај ми!

Смак света за неколико милиона година?

Судећи према резултатима сталног „шпијунирања“ планета, звезда, комета и астероида, фатални судар тела из свемира и Земље још није вероватан. Међутим, могуће је да нас потрефи неки мање фаталан, али не потпуно безазлен камен.

Смак света сигурно ће се догодити, али тешко да ће то бити 21. децембра 2012. године, као у популарном апокалиптичном трилеру 2012.

Научници (углавном) верују да Земљу та судбина чека за неколико милиона година, а предвиђања најчешће темеље на законима вероватноће - на основу кретања небеских тела.

Фатални судар, дакле, још није вероватан, али је могуће, па и вероватно, да би Земљу могао да потрефи неки мање фаталан камен из свемира и да, баш као у данима пред 21. децембар 2012. године у филму изазове потресе и цунамије.

Доцент на предмету Спектроскопија васионе на Математичком факултету у Новом Саду Тијана Продановић каже да од величине камења које би евентуално погодило Земљу зависи колико би такви удари били опасни.

„Научници су свесни опасности да може доћи до судара Земље и неког другог небеског тела и због тога постоје научни програми који прате шта се дешава у свемиру и како се крећу тела у васиони. Њихова путања се рачуна годинама унапред да нас не би изненадила", објаснила је професорка Продановић за Танјуг.

Према њеним речима, стална „ухођења" других планета, звезда, комета и астероида, показала су да не постоји вероватноћа да би у скоријој будућности могли да угрозе живот на Земљи.

Ако нека од њих, ипак, нагло и промене путању, научници ће то видети и на време реаговати, истиче Продановић, која је дипломирала Астрофизику на Математичком факултету у Београду, а докторирала у Сједињеним Америчким Државама.

Иако већина небеских тела која „прете" Земљи тренутно није фатална за њен опстанак, постоји могућност да нека од њих падну на планету и изазову природне непогоде, као што је цунами. Колико ће последице пада бити велике зависи од њихове величине.

„Када небеско тело падне у океан, оно директно или индиректно може да утиче на живот на Земљи. Већа тела су довољна и да се подигне много прашине у атмосферу, па да планета остане без сунчеве светлости и од тога бисмо директно настрадали. Било би лоше за флору, фауну, а могло би да дође до масовног одумирања врста", истакла је научница из Новог Сада.

Такав сценарио, ипак, још се ни не назире. Човек би, као адаптибилно и интелигентно биће, које је преживело и Ледено доба, вероватно и у случају да се нешто слично деси опет опстао.

Приче о смаку света 2012. године нису реалне и научно оправдане, закључила је Продановићева, која интересовање људи за „небеске појаве" објашњава њиховом мистичношћу.

Коментаришући вечиту непознаницу да ли смо сами у космосу, професорка Продановић је рекла да „има наде да негде имамо пријатеље".

Прва планета ван Сунчевог система откривена је пре десет година и у последње време број откривених планета непрестано расте - до данас је пронађено око 700.

Неки стручњаци верују да постоје и друге напредне цивилизације, неке да их има чак 50, а има и оних који уопште не верују у приче о животу ван Земље. Све претпоставке су несигурне, а људи не познају довољно ни своју планету, закључила је Продановићева.

Коментаришући снимке НЛО и „малих зелених" са којима се становници Земље свакодневно сусрећу, професорка Продановић је истакла да не постоје конкретни и дефинитивни докази о њиховом постојању, већ само мутне фотографије и различите „теорије завере".

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво