Читај ми!

Дао отказ да би ређао коцкице

Озбиљан и профитабилан посао у адвокатској фирми заменио је „дечачким сном“ и... успео. Данас се његова „Лего“ уметничка дела продају по почетној цени од 10.000 долара, а нека иду и за шестоцифрене износе.

Напустио је посао да би се вратио својој опсесији из детињства!

Бивши корпоративни адвокат Нејтан Саваја сада прави мала, али и не тако мала уметничка дела од „Лего" коцкица.

„Проводио сам по цео дан у сали за састанке, преговарајући око уговора, и на крају дана бих увек размишљао како ми треба нека врста креативног опуштања - 'Лего' је био баш то", објашњава Нејтан.

„Тамо негде на преласку у нови миленијум напустио сам адвокатску фирму да бих постао 'Лего' уметник са 'пуним радним временом', па сам отворио студио у Њујорку."

Тамо сада држи више од милион резервних коцкица и по цео дан се „игра".

„Моја дела се продају за 15.000 долара и више. Но, мој накреативнији рад, један приватни пројекат, отишао је за шестоцифрену суму", хвали се необични 37-годишњи уметник.

У колекцији има и доста „ловачких трофеја" од коцкица, што је његов вид борбе против либералног њујоршког закона о лову.

На правој, професионалној подлози за трофеје, креирао је главе медведе и лосова, након чега су га Њујорчани затрпали поруџбинама.

„За сваки ми треба око четири или пет хиљада коцкица и два или три дана за израду."

Савајина дела, излагана у галеријама широм света, обухватају и људске фигуре у природној величини. У њих стаје чак 150.000 коцкица.

Чак је организовао и изложбену турнеју, "The Art of the Brick", за коју је наручио 1.500.000 коцкица да би направио 30 уметничких дела.

Носи га дечачки ентузијазам 

Управио је завршио „Лего" реплике чувених лавова који стоје испред Њујоршке градске библиотеке. „Имају статус икона и прелепи су, а сваки Њујорчанин је поносан на њих. Била ми је част да их урадим за град", истиче Нејтан.

И што је најважније, власници његових скулптура не морају да брину да ли ће им се скупо уметничко дело растурити - све коцкице су причвршћене лепком.

Ни после 10 година „играња" Нејтан није изгубио свој дечачки ентузијазам.

„Мој омиљени комад ће увек бити онај следећи. Обожавам оно што радим. Када ме деца питају како ми то полази за руком, одговарам да је све у стрпљењу."

Врло је скроман када говори о својим достигнућима. „Видите, у свету има 400 милиона 'Лего' уметника. Свако дете које се игра са њима и пусти машти на вољу 'откачи' као 'Лего' уметник."