Читај ми!

Гигантске крабе окупирале Антарктик

Краљевске крабе, распона ногу и више од једног метра, извршиле су инвазију на антарктичке дубине, највероватније због климатских промена. Научници су ово предвидели, али је требало да се деси тек за 100 година. Где год да ови ракови прођу „ту (морска) трава не расте“, односно уништавају екосистем који се развијао 14 милиона година.

Гигантске животиње колонизују Јужни пол!

Звучи као радња хорор филма, а заправо је реч о природном феномену који се управо одвија. 

Негде око милион краба извршило је инвазију на готово цело Палмерово полуострво, на дубинама од 950 до 1.400 метара.

Пре три године стручњаци су предвидели да ће, отопљавањем дубоких вода Јужног океана, кроз 100 година ови краљевски ракови освојити Антарктик.

Међутим, видео-снимак направљен са подморнице с даљинским управљањем показао је да су примерци врсте Neolithodes yaldwyni већ населили делове Антарктичког полуострва.

Записи откривају како крабе врховима својих дугих ногу чепркају и преврћу по осетљивим седиментима.

„То ће вероватно променити процесе таложења седимената, што ће онда утицати на разноврсност животињских заједница које живе у тим седиментима", рекао је Крег Смит са Универзитета „Хаваји" у Манои.

Изгледа да ракови имају превелики апетит. У подручјима која су заузели већ су нестали морски јежеви, морски краставци, морски љиљани и звезде, а број разних врста које су преживеле чак је четири пута мањи од уобичајеног.

„Проблем је што постојећи морски организми немају никакву заштиту од краба. Њихове љуштуре су крхке, просто никада нису имали посла са великим оклопљеним раковима", истиче професор поларне и морске биологије Џејмс Меклинток.

Научници претпостављају да су ракови стигли с топлијим струјама. Године 1982, најниже температуре у том подручју биле су око 1,2 °C, што је за њих превише хладно. Међутим, до прошле године порасле су на 1,47 °C.

Виши делови Јужног океана су хладнији због дотока хладних вода које настају отапањем ледене коре, међутим, научници предвиђају да би за двадесетак година могли довољно да се загреју и да због тога ракови населе и бројна плића подручја.

Које је решење овог проблема? Крег Смит каже: „Треба успорити глобално загревање!"

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво