Одоше још две летелице на Месец

Са Флориде је пут Месеца у оквиру мисије GRAIL полетела ракета са две сонде које ће прикупљати податке на Земљином природном сателиту. Осим откривања Месечеве историје научници очекују да ће им нови подаци помоћи и у процени грађе сличних небеских тела.

Неколико дана након објављивања снимака места слетања на Месец мисија „Аполо" 12, 14 и 17, како би неверним Томама доказали да су Американци слетели на природни Земљин сателит, са Флориде је полетела ракета.

Носећи две мање летелице, то јест сонде, ракета звана GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), што је и назив мисије, лансирана је са циљем да се реше многе мистерије између којих су и разлике које постоје на Месечевој површини на његовим различитим странама.

Осим откривања Месечеве историје, научници очекују да ће подаци, које ће им свемирске летелице прикупити, помоћи и у процени састава сличних небеских тела у Сунчевом систему, али и широм космоса.

Такође се очекује да ће GRAIL прикупити информације које ће знатно олакшати даље истраживачке подухвате, јер ће омогућити лакше навођење летелица будућих мисија, као и прецизно одређивање места њиховог слетања.

Према оценама стручњака, мисија GRAIL ће коштати Насу 496 милиона долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво