Читај ми!

Снимци који потврђују слетањa на Месец

Америчка агенција за свемирска истраживања објавила је детаљне снимке места слетања на Месец мисија „Аполо“ 12, 14 и 17, надајући се да ће то коначно ућуткати „теоретичаре завере“ који тврде да Американци никада стварно нису слетели на природни Земљин сателит.

НАСА тврди да је дошла до необоривог доказа и начина да „запуши уста" свима онима који већ више од три деценије не верују да су њени астронаути икада стварно слетели на Месец.

Реч је најјаснијим снимцима места слетања мисија „Аполо" 12, 14 и 17, које је начинио ЛРО (Lunar Reconnaissance Orbiter) сателит.

Настали су захваљујући томе што је ова роботичка извиђачка летелица, чија је намена да као претходница будућих човекових „посета" Месецу идентификује безбедна места за слетање, лоцира потенцијалне ресурсе и испита радијацију, померила своју елиптичну орбиту ближе Земљином природном сателиту, са 50 километара на само 25.

Фотографије високе резолуције приказују трагове експлоатације лунарне површине шездесетих и седамдесетих година прошлог века. Тачније, деценијама старе трагове летелица, чизама астронаута и возила, настале у оквиру три наведене мисије.

Наводно се јасно виде где су Пит Конрад и Алан Бин 14. новембра 1969. године (мисија „Аполо 12") извели две шетње по површини и покупили кључне узорке током првог повратка на Месец након чувеног Армстронговог „великог корака за човечанство" од 21. јула исте године.

Две године касније, 1971, „Аполо 14" је однео Алана Шепарда и Едгара Мичела на Месец. Како амерички медији наводе, остаће упамћена два Шепардова ударца голф лоптице на крају друге шетње по површини.

Године 1972, људски род је извршио последње слетање на природни сателит са „Аполом 17". ЛРО фантастични снимци приказују трагове лунарног возила (LRV), и само возило које је „паркирано" тамо.

Трагови су, према тврдњама НАСА, и после четири деценије остали готово нетакнути јер на Месецу нема ветрова или атмосфере, а микрометеори еродирају његову површину много спорије него што се то догађа на Земљи. Биће потребно пар милиона година да „Аполо" трагови потпуно нестану.

„Јасне кораке које су начинили астронаути сада лако можемо лоцирати", рекао је Ноа Пјетро, лунарни геолог у НАСА "Goddard Space Flight" центру, у Гринбелту и члан ЛРО пројекта.

„Нови 'low-altitude' апарат са широкоугаоним објективом пооштрио је наш поглед на Месечеву површину. Савршен пример су трагови возила на месту слетања 'Апола 17'. На претходним фотографијама трагови возила су били видљиви, али сада се јасно виде две паралелне линије на површини", додао је Марк Робинсон, истраживач са Аризона универзитета.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво