Читај ми!

Живео „спачек“!

Највећи скуп љубитеља „спачека“ свих времена одржан је протеклог викенда у Француској. Више од 7.000 возила из целог света „окупирало“ 60 хектара земље и паралисало град Салбрис.

У прелепом градићу Салбрис, удаљеном мање од 150 километара од Париза, протеклог викенда се окупило више од 7.000 „цитроена 2ЦВ" („спачека"), „ами 6", „ами 8" и „дијана", на традиционалном окупљању „Светског клуба пријатеља 2ЦВ" (Аmis de la 2CV).

Овај импозантни број возила, која су стигла из целог света, потпуно је паралисао саобраћај око града, јер је уз кола стигло и више од 20.000 чланова клуба и више хиљада посетилаца окупљања.

У градићу од 6.000 становника било је више од 350 волонтера, који су се потрудили да огроман број гостију ужива у њиховом граду и околини.

Датум за окупљање није случајно изабран, јер је 27. јули дан када је 1990. године са производних трака сишао последњи „спачек".

Окупирали 60 хектара 

Колика је и данас љубав према овом аутомобилу говори суботња колона дуга 80 километара и 60 хектара земљишта које су заузели чланови клуба на свом традиционалном дружењу. Иначе, последњи сусрет одржан је пре две године у Чешкој, када се окупило око 3.300 „цитроена 2ЦВ".

Власници „спачека" су још једанпут показали колико су креативни - међу возилима је био и „цитроен 2ЦВ" претворен у сто за камповање, затим један који је завршио као велики галски петао и ауто претворен у спортску лимузину.

Много људи је својим љубимцима дошло из целе Европе, али и са Новог Зеланда, из Гане, Бразила, па чак и из Јапана. Атсуми Терасава дошао је из Токија у свом ​„спачеку" из 1985. године на чијем сату је писало 202.832 км.

Организатори су се потрудили да свима угоде, па је тако на једном месту први пут у историји могло да се види пет најстаријих „2ЦВ", четири у власништву „Цитроена" и један чији је власник „Мишелин".

Уз ове предратне прототипове нашао се спектакуларни „револте", футуристички наследник модела „2ЦВ", као и тренутно највећи понос фабрике из Париза, „цитроен ДС3 ВРЦ", који је мамио уздахе свих присутних.

Посебно што је управо у недељу у једном истом таквом, Себастијен Леб поново преслишао све конкуренте у ВРЦ рели (WRC Rally) шампионату света. Та информација дочекана је овацијама свих присутних љубитеља овог бренда.

Љубав до краја живота

Иначе, светски клуб љубитеља „цитроена" окупља више од 50.000 чланова, који поседују око 100.000 „цитроен" возила, што само потврђује давно изречену констатацију да они који возе „цитроен" своју верност и љубав према свом љубимцу показују целога живота.

Дружење је завршено у недељу увече, а током два дана организовани су концерти, радионице, берза делова, такмичење у брзом склапању „спачека" и још много забавних садржаја.

Покровитељ целе манифестације било је АЦИ (Amicale Citroen International), светско удружење „Цитроен" клубова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво