Читај ми!

Хитлер учио псе да говоре и пишу?

Нацисти су током Другог светског рата покушали да изграде застрашујућу армију „паса који говоре“. Осим што су желели да покоре цео свет, имали су и планове да науче псе да говоре и читају, како би они заменили војнике ангажоване на чувању логора.

Адолф Хитлер, нацистички вођа, веровао је да је псе могуће научити да говоре и комуницирају са његовим СС официрима. Имао је чак и посебну школу за псе где су их учили разним вештинама.

Званичници тадашње нацистичке немачке регрутовали су тзв. „образоване псе" широм Немачке и учили их да говоре и дају сигнале својим шапама. Један од паса је, наводно, научио да изговара речи "Mein Führer", што је понављао сваки пут када би га неко упитао ко је Адолф Хитлер.

Пас по имену Ролф, ердејл теријер, шапом је показивао на појединачна слова и тако „исписивао" речи, па и целе реченице. Сам Хитлер је био велики љубитељ паса, имао је два немачка овчара, Белу и Блонди.

Немци су се надали да ће им пси помоћи у рату, да ће радити заједно са СС официрима и чувати концентрационе логоре.

Бизарни експеримент је откривен после дугогодишњег истраживања академика др Јана Бондесона са Универзитета у Кардифу, у Великој Британији, који се бавио уникатним и невероватним псима у историји.

Доктор Бондесон је у Берлину изучавао документа која сведоче о необичним експериментима спроводеним од стране нацисти над псима. Проналазили су најинтелигентније псе и учили их у школи да комуницирају као људи.

„Двадесетих година су у Немачкој живели 'психолози за животиње', који су веровали да су пси интелигентни готово исто као и људи, и да су способни да размишљају и говоре", рекао је др Бондерсон.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво