Читај ми!

У свету мрава

Невероватно прецизне фотографије мрава који насељавају подручје Мадагаскара ових дана обишле су свет. Дигиталне фотографије на којима се виде и најситнији детаљи израдио је тим америчких научника у оквиру детаљног истраживања ових занимљивих инсеката.

Чини се да су мрави највећи борци у животињском свету, а њихово понашање доводи се у везу с бригом за очување мравињака, које је посебно снажно код мрава радника, објашњавају научници. Верује се да могу и да предвиде земљотресе као и разне климатске катастрофе, пише Би-Би-Си (BBC).

Инсекти који теже свега око пет милиграма могу сасвим ефикасно да заштите дрвеће од животиња које су око милион пута веће. Ипак, иако научници располажу бројним чињеницама о маравима, ови инсекти и даље представљају велику непознаницу.

Група научника са Академије наука у Калифорнији тврди да је за сада детаљно проучено само око 15 одсто врста мрава. Тим стручњака са доктором Брајаном Фишером на челу, израдио је детаљне колор фотографије на којима је приказано 418 врста мрава који насељавају подручје Мадагаскара.

„Нисмо ни свесни колико су ове животиње занимљиве и мислим да је то зато што нисмо у могућности да видимо овај изузетни скривени свет", сматра доктор Фишер.

Према његовим речима, мрави су заиста невероватна створења, а фотографије ће знатно олакшати даља настојања стручњака да проникну у све тајне мрављег света. Тренутно се обрађују детаљне слике више од 5.000 врста мрава.

Научници су овим невероватним фотографијама отишли корак даље у истраживањима. Уколико све буде текло по плану, калифорнијски стручњаци ће израдити веома детаљне дигиталне фотографије још око 12.000 врста мрава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво