Читај ми!

Тајна баксузног петка

Петак који је и 13. дан у месецу доводи се у везу са разноразним малерима у свим крајевима света. Веровање да ће нас тада задесити несрећа веома је старо, а питање зашто је баш тај дан најгори и даље је без прецизног одговора.

Када је 13. дан у месецу петак неки одбијају да доносе одлуке, оду на посао, па и изађу из куће. Озлоглашени петак доводи се у везу са великим бројем баксузлука, а веровање које постоји од давнина поткрепљено је страшним причама.

Прва негативна асоцијација на број 13 многима је древни нордијски мит о дванаест богова који су приредили вечеру, на коју је непозван упао 13. гост, несташни Локи који је успео да слепог бога таме, Ходера, наведе да убије Балдера, бога весеља и задовољства.

У старом Риму, постојало је веровање да се вештице увек састају у групама од по 12, док је 13. учесник окупљања, редовно, био сам ђаво.

Према једном веровању, Ева је дала Адаму јабуку баш на петак који је био 13. дан у месецу. На тај дан, почео је велики потоп, обустављена је изградња Вавилонске куле, а Каин је убио брата Авеља.

Такође, сам број 13 изазива страх код неких особа, што се стручно назива трискаидекафобија. Због страха од баксузног броја, неки солитери у свету немају 13. спрат, аеродроми 13. писту, болнице и хотели собе са тим бројем, а њему се приписује и неуспех мисије на Месец „Аполо 13".

На срећу, у овој години само је један петак 13, али већ идуће године биће их три (у јануару, априлу и јулу).

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво