Читај ми!

Вавилонска кула од књига

Необична грађевина спиралног облика, налик на Вавилонску кулу, састоји се од више од 30.000 књига написаних на свим светским језицима. Кула је подигнута у част именовања града Буенос Ајреса за светску престоницу књиге 2011. године, а ауторка је Марта Минухин.

Позната аргентинска уметница Марта Минухин је своју необичну идеју преточила у дело, направивши 25 метара високу реплику Вавилонске куле од 30.000 књига које су писане на различитим језицима.

Модерна верзија Вавилонске куле је дизајнирана у част именовања града Буенос Ајреса за светску престоницу књиге 2011. године од стране УНЕСКА, а локалне власти кажу да представља идеју плурализма и различитости што, такође, карактерише аргентински главни град.

Мaрти ово није прво искуство коришћења књига у креативном изражавању. Још 1983. године, након демократских промена у Аргентини, изградила је реплику Партенона од књига које су биле забрањене од стране бившег режима.

Кула се састоји од спиралне металне конструкције и око 30.000 књига написаних на већини светских језика. Могу се наћи све врсте књига, од речника и енциклопедија, софтверских приручника, па све до класичних романа, распоређених на шест нивоа.

На доњем нивоу се налазе књиге из целог света, први и други ниво су резервисани за америчке књиге, трећи и четврти за Европу и Африку, док су пети и шести резервисани за азијско подручје. Већину књига за ову необичну грађевину донирале су 52 амбасаде у Буенос Ајресу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи