Читај ми!

Певање „из вика“ - певање из душе

Домаћи етномузиколози припремају листу кандидата за Унескову заштиту, на којој ће се осим крсне славе, „Моравца“ и влашке магије наћи и древно певање „из вика“, или „углас“, које је као „ојкање“ већ заштићено у Хрватској.

Древно певање „из вика", или „углас", део наслеђа прасловенског становништва, карактеристично за цело динарско подручје, као „ојкање" и своје културно наслеђе, већ су заштитили Хрвати.

Тако је Унеско, као један од четири народна обичаја за угрожену светску нематеријалну баштину, прогласио оно што је неформални културни бренд и Босне и Херцеговине и Србије. Код нас се тек припрема листа предлога за заштиту Унеска, а то певање, неодвојиво од српске традиције, биће на листи.

Joш шездесетих година прошлог века, светски познат етномузиколог Браилоу, чувши их први пут, рекао је да су то звуци каквим замишља оне из времена када је бог стварао свет. „Овако се вековима певала љубав, туга, жеља... И песме преносиле, с колена на колено", рекао је Браилоу.

„Научио сам да певам кад сам имао четири године. Певам из душе, и тачно се примећује то када певаш из дна душе. Није оно, хоћу-нећу, него ја певам тачно из срца. Кад ми срце пева, ја морам да певам, морам да му удовољим", рекао је певач Мирољуб Шаковић.

„Потребна су два извођача. Песма је јака, племенита, и овај први, који води песму, он предваја, а други прати. Битно је да гласове приближе, да песма има добар одјек и да ју је лепо слушати", објаснио је певач Милоје Стојић.

Нема села у златарском и златиборском крају, у коме се овако не пева, и то је врло престижно умеће, и зна се ко је у томе најбољи. Али, како из села махом одлазе они млађи, којима би требало и пренети овај део културне баштине, то је крајње време да се певање „из вика" заштити, док се још може и чути.

У Новој Вароши основано је прво удружење како би се и певање и песме спасле од заборава.

„Тежимо да привучемо што више младих људи који би наставили да ту нашу богату културну традицију преносе с колена на колено", рекао је Ђорђе Обућина директор ТО Нова Варош.

Домаћи етномузиколози припремају образложење за листу кандидата за Унескову заштиту, на којој ће бити и крсна слава, коло „Моравац" и влашка магија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво