Аутомобили који „иду“ сами

Будућност је стигла, судећи бар према вестима које стижу из аутоиндустрије. Увелико се прича о моделима аутомобила који коче, препознају препреке, одржавају брзину и одстојање, а све то док возач чита књигу! Ипак, није реч о скупоценим возилима, већ о опреми од око 500 евра.

Tехнолошкa достигнућа која из године у годину произвођачи представљају на Сајму аутомобила у Женеви увек су била репер новитета у аутоиндустрији. Пре званичног отварања 1. марта, стручњаци су оценили да је то сајам нових технологија.

Већ сада аутомобили са електричним погоном имају нулту емисију гасова и компјутере који су неколико пута јачи од кућних рачунара и могу управљати возилом уместо вас. Да ли ће возачи и њихово умеће у будућности бити непотребни, добићемо одговор у наредних 10 година.

Шведски стручњаци већ сада су смислили начин како да се групама аутомобила управља без возача. Једноставно уђете у колону и возите до одређеног места на одређеном растојању константном брзином, штедите 30 одсто горива, а можете да радите и нешто што вам се свиђа, на пример да читате књигу.

Експерименти су већ урађени са различитим типовима аутомобила на аутопуту, а целокупна опрема за овакву вожњу наканадно се уграђује у аутомобил и кошта око 500 евра.

„Ми смо у нови 'фокус' већ сада уградили телеметричко управљање. То значи да он захваљујући камери препознаје препреке, сам кочи, сам држи растојање, препознаје саобраћајне знаке и саобраћајне траке. Ова опрема била је до сада скупа, а сада ће долазити у серијским верзијама", изјавио је Андреас Шефер, конструктор у компанији „Форд мотор".

„Будућност је већ почела", слоган је многих који ће излагати на сајму у Женеви, а то подразумева да ће аутомобили за две деценије имати нове погоне.

„За 20 година аутомобили ће се кретати или на хидроген или на електро погон. До тада ће бити толико ојачана инфраструктура у развијеним земљама да ће се захваљујући раду сателита и сензора аутомобили кретати углавном без учешћа возача који ће у овом случају као пилот авиона укуцати кординате кретања и моћи да се посвети неким другим пословима - телефонирању, слању мејла и сличном", објаснио је Андреас Биндер из „Мерцедес Бенца".

Неки стручњаци тврде да ће увођењем оваквих система бити неважно коју марку аутомобила возите. Продавци аутомобила претвориће се у „провајдере превоза", а ви ћете у сваком тренутку моћи да користите одређено слободно возило.

Све ово није научна фантастика, кажу произвођачи, који се, гледајући како цена нафте на берзи скаче, окрећу новим технологијма. О томе говори и податак да су први пут у историји и у Америци и у Европи аутомобили године електромобили.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво