Серија изазвала протесте у Турској

Турска ТВ серија која султана Сулејмана Првог Величанственог представља као неморалног владара, изазвала је жестоке протесте грађана испред зграде телевизије која је емитује.

Телевизијска серија „Величанствено столеће" у којој је султан Сулејман Први Величанствени приказан као алкохоличар и женскарош изазвала је протесте у Турској, наводе локални медији.

У току је и потписивање петиције којом се захтева да буде забрањена.

Султан Сулејман који је владао Османлијским царством од 1520. до 1566. године, у серији је приказан са супругама и конкубинама у харему и као љубитељ алкохола, што се коси са основним принципима ислама.

Око стотину незадовољних грађана окупило се јуче испред Телевизије "Show", која емитује серију, и гађало јајима зграду.

„Ово је провокација. Султан Сулејман је био праведна и морална личност", узвикивали су окупљени грађани.

Огласио се и потпредседник Владе Булент Аринц који је изјавио да ће бити предузете одређене мере у вези са серијом, али није објаснио да ли ће бити скинута с програма.

Иначе, у Турској је на власти Партија правде и развоја која има исламистичке корене, но према важећем секуларном уставу није забрањено конзумирање алкохола.

Са стварањем модерне републике 1924. године, у Турској је укинуто шеријатско право по којем је сваки мушкарац могао да има четири супруге.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво