Пијана веверица популарише здрав живот

Спот у којем пијана, офуцана веверица халуцинира, тетура се и прети, објавило је руско Министарство здравља, како би утицало на овај словенски народ да мање пијe. Реакције на видео су подељене, што не утиче на чињеницу да Русија има велики проблем са алкохолизмом - просечан Рус попије 18 литара чистог алкохола годишње.

Руско министарство здравља „исукало" је ново оружје у борби против пошасти која односи милионе живота - алкохолизма. Необичан видео у коме пијана веверица халуцинира, приказује се са циљем смањења конзумирања алкохолних пића.

Спот са „демонском веверицом" постао је апсолутни хит на Интернету где га је до сада видело више од милион људи, изазивајући низ како позитивних тако и негативних коментара.

Као део најјаче кампање Кремља за борбу против алкохолизма од распада Совјетског Савеза, овај видео је објављен пошто је председник Дмитриј Медведев описао проблем као „националну катастрофу".

У кратком видео-клипу, анимирана веверица осликава како се понашају људи када претерају са пићем - она се тетура, пева, покушава да се пење уз зид, говори у камеру, блебеће о „пауцима који ходају зидовима" и на крају се нуди да убије супругу пријатеља „јер је ђаво".

Није случајно што су се Руси одлучили управо за ову малу животињу као свог анти-хероја. Наиме, у руском сленгу, стање делиријума у које се пада због алкохола и које је често праћено халуцинацијама назива се „белочка" или „мала веверица".

„Да ли пијеш?", пита веверица на крају спота. „Онда ти ја долазим."

Просечан Рус попије више од 18 литара чистог алкохола годишње, што је дупло више од максималне количине коју Светска здравствена организација препоручује.

У данашње време, овај словенски народ се суочава са падом наталитета, па се на подстицање људи да пију мање алкохола гледа као на покушај самоочувања нације.

Премијер Владимир Путин и председник Дмитриј Медведев и сами покушавају да дају пример, па се тако често могу видети у јавности како пију чај.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво