Први кромпир у свемиру

У „пилотској кабини“ флаше од газираног пића, први кромпир је успешно обавио своју мисију у свемиру. Одевен као Деда мраз стигао је до висине од 27,4 километра, а све захваљујући основцима и њиховим наставницима из Девона.

Ђаци Основне школе Лендскоув у близини енглеског села Ешбартона у Девону, лансирали су „Деда мраза" у свемир и то у дволитарској пластичној боци!

Чудно звучи, али је тако било. 

Наиме, група основаца, узраста од седам до 10 година, је свог космонаута - кромпир - обукла као Деда мраза, ставила му и белу браду и у „шатлу" Спадник 2, који су сами направили, послала у Земљину орбиту, пренео је британски Дејли мејл.

Спадник 2, чије је име симболично изведено од енглеске речи за кромпир (spud), а по узору на Спутњик, совјетски сателит из 1957. године, послат је у свемир уз помоћ хелијумског метеоролошког балона и лансиран са паркинга у њиховом селу.

Балон, за који је била везана и камера, пукао је након што је достигао висину од око 27,4 километра.

„Деда мраз" се на Земљу безбедно вратио помоћу падобрана и убрзо је лоциран преко ГПС навигационог система 225 километара даље у Хемпширу, након чега су ученици и наставници са одушевљењем погледали снимке свемира које је ухватила камера закачена на „кромпир шатл".

„Кромпирко" је у ваздуху провео два сата и 20 минута.

Роберт Смит, наставник малишана, је признао да је „цела замисао била помало луда", али да су деца ипак доста научила о атмосфери из овог експеримента и добро се забавила.

„Призори које је смо затекли у камери су невероватни", додао је други наставник на челу пројекта, Хилари Гибард.

Под слоганом „Ово је мали корак за кромпир, али велики за целу врсту кромпира", пројекат је назван Спадник 2, јер је претходна мисија Спадник 1 била неуспешна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво