Југоносталгичарска авантура

Новинар Стефан Цветковић из Беле Цркве, аутомобилом београдских таблица, окићеним српским заставама, кренуо је сам у експериментални поход - уздуж и попреко преко Хрватске.

Стефан Цветковић из банатске Беле Цркве прокрстарио је недавно Хрватском, колима београдске регистрације, са српском заставом на хауби и још две са стране! Током петодневног путовања није имао проблема.

„Прошао сам пут од Истре до Превлаке и сада идем назад преко Макарске, Сплита и Загреба према Шиду, где ћу српске заставе заменити хрватским, те продужити преко Београда до македонске границе. Путујем хрватском обалом четири дана и ниједан ми се инцидент није догодио", изјавио је том приликом за Слободну Далмацију овај новинар и власник локалне ТВ станице ТНТ из Беле Цркве. 

„Аутомобилом окићеним српским заставама путујем без икакве заштите полиције или неке пратње и свуда сам добро примљен", додао је на макарској риви новинарима поменутог листа.

На овај несвакидашњи корак одлучио се након летошњег пословно-туристичког боравка у Хрватској, када му је, у размаку од два дана, на аутомобилу прво разбијено светло у Цавтату, а потом пробушене све четири гуме у Дубровнику у који је дошао на уговорени интервју са премијерком Јадранком Косор.

У изјави коју му је дала истакла је да су туристи из Србије више него добродошли!

Својеврстан протест против неразумног понашања 

Међутим, људи са рецепције хотела и из ресторана били су веома љубазни и помогли му да поправи кола, па је одлучио да направи, како каже, „штих пробу" и прође кроз Хрватску са српском заставом да би инцидентним појединцима доказао да Хрватска „није несигурна туристичка дестинација".

У међувремену је одустао од првобитне намере да то учини „југом" Бе-Ге таблица, офарбаним у боје српске заставе на којем ће писати „Ја сам ауто из Србије, али нисам ништа крив, вози ме човек, а не Србин или Хрват".

Ефекат који је постигао у овој варијанти са „опел корсом" је једнак.

„Хрватска јесте сигурна дестинација. Желим својим подухватом да потврдим да се ради о празним причама када се говори да Срби треба да се боје летовања на хрватској обали. Ради се о најобичнијим заблудама", рекао је у наставку Цветковић за Слободну Далмацију.

„У демократским друштвима људи се не деле на црвене, жуте и не знам какве, него на људе и нељуде. Могући су појединачни инциденти, али постоје утврђена правила којих се већина људи и нашим државама придржава. И то сам овим путовањем и доказао."

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара