Чекала на држављанство 101 годину

Чекајући држављанство САД, надживела је и мужа и децу. Али Мексиканка Еулалија Гарсија Матуреј се сада бар коначно осећа слободно, 101 годину након што је ушла у Сједињене Америчке Државе.

Више од једног века након што је прешла реку Рио Гранде из Мексика у Сједињене Америчке Државе, Еулалија Гарсија Матуреј успела је да добије америчко држављанство у 101. години живота.

„Заиста сам срећна због оног што сам постигла... с обзиром на моје године и здравље", рекла је времешна старица.

Еулалија, која је 12. октобра 1909. године стигла на америчко тло као шестомесечна беба у наручју своје мајке, постала је амерички држављанин на 101. годишњицу свог доласка у САД.

Прво што жели да уради као Американка је да гласа на новембарским изборима за Конгрес.

„Наравно да ћу то учинити, гласаћу за најбољег (кандидата)", изјавила је старица.

Церемонија натурализације одржана је прекјуче у згради федералног суда у Браунсвилу у држави Тексас, у којем је Еулалија провела цео свој живот.

Тиме је своје име додала групи од 15 имиграната који су као стогодишњаци добили америчко држављанство.

Надживела целу породицу

Рођена у мексичком граду Монтереју, Еулалија је надживела два мужа и своја два сина, али и читав низ имиграционих мера, ограничења и закона.

У Тексас је дошла у наручју своје мајке Иларије Мендосе. У то доба, Мексиканци и Американци су слободно прелазили границу у оба смера без било каквих личних докумената.

Када је 1940. донет тзв. Смитов закон о обавезном пријављивању странаца, Еулалија се уредно регистровала као и милиони других имиграната. До тада није смела никога ништа ни да пита о легалности свог боравка, плашећи се депортације.

Убрзо је добила и боравишну дозволу с којом је деценијама могла да прелази границу и посећује родбину и пријатеље у Мексику.

На основу те дозволе, Еулалија је после толико година добила и америчко држављанство.

„Сама чињеница да је у 101. години ова дама пожелела да постане амерички грађанин представља велику част за нас", изјавио је портпарол америчке имиграционе службе (USCIS).

„Ово је веома важан тренутак за све нас јер је заслужила да постане амерички грађанин", рекла је Еулалијева сестричина Јоланда Овале која је старици помогла да испуни неопходне формуларе и обави све административне разговоре и тестове.

„Никада нисам видела особу њених година која се толико радује животу. Она воли свој живот и од оних је људи који никада немају проблема са другима", додала је она.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара