Труднице не смеју на изложбу маорске културе

Женама током циклуса и трудницама не саветује се да долазе на изложбу маорских ратних експоната, јер се верује да су „урокљиви“.

Новозеландски музеј „Те Папа" саветовао је трудним женама и женама које имају менструацију да не долазе на изложбу о маорској култури како би их заштитио од урока.

Џејн Кејг, представница за штампу музеја „Те Папа" у Велингтону, изјавила је да није реч о формалној забрани, већ пре о препоруци ради заштите трудница.

Маори, који су староседеоци Новог Зеланда, верују да посета тој изложби може да нашкоди женама, додала је.

Управа музеја потврдила је да је организовала обилазак поставке за своје запослене, изузев трудница. Међу изложеним артефактима су и они који до сада нису били излагани.

Мишел Иполит, маорска саветница у музеју, објаснила је да је више експоната коришћено у маорским ратовима и да поједина племена верују да би се у њима могли налазити зли духови способни да нашкоде трудницама.

„Могле би да наиђу на нешто што је налик облику комуникације. Ми остали то не бисмо ни видели ни чули, нити бисмо разумели шта се дешава", објаснила је.

Маорска култура такође забрањује женама да иду у башту или на плажу током менструалног циклуса.

На женама је да одлуче да ли ће и поред ових упозорења присуствовати изложби, али им управа музеја ипак препоручује да добро размисле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво