Туристи за корак ближи свемиру

Успешним самосталним летом брода „Ентерпрајз“ изнад пустиње Мохаве у САД, свемирска туристичка агенција милијардера Ричарда Бренсона направила велики корак ка остварењу свог циља.

Туристички свемирски брод први пут је успешно обавио пробни лет са посадом без матичне лансирне летелице!

Брод „Ентерпрајз" британског милијардера Ричарда Бренсона одвојио се од матичне платформе у пустињи Мохаве у Калифорнији, на висини од 14 километара и слободно летео 11 минута.

Пресијавајући се на пустињском сунцу, летелица је лагано дотакла тло као и приликом сваког другог слетања - осим што је ово био један од најзначајнијих летова последњих година.

Тиме је показано да ће летелица у којој су били пилот и копилот, „безбедно превозити путнике у свемир".

Бренсон, оснивач компаније „Вирџин галактик", изјавио је да је присуствовао изузетном моменту. „Небо више није граница. Сада ћемо бити у прилици да упознамо свемир до његовог најудаљенијег кутка", додао је видно одушевљени британски милијардер.

Планирано је да први туристички летови у свемир буду изведени следеће године. Путници жељни бестежинског стања за то задовољство мораће да издвоје „тричавих" 200.000 долара. Око 370 заљубљеника у космос је већ положило депозите укупне вредности од 50 милиона долара, жељно чекајући прилику да остваре свој сан.

Полетања ће се вршити из америчке државе Нови Мексико, где је у току изградња првог космодрома. До тада ће компанија „Вирџин галактик" наставити са тестовима, шаљући летилицу на све веће висине.

Циљ је да платформа, названа Ив по Бренсоновој мајци, подигне „Ентерпрајз" на висину од 17 километара од тла да би се онда брод одвојио и наставио свој пут у свемир уз помоћ сопственог ракетног погона.

„Вирџин" ће након обављања свих испитивања аплицирати за добијање лиценце за прву туристичку компанију која ће својим клијентима моћи да пружи услуге путовања ван Земљине орбите.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи