Мајкл Џексон уместо Стаљина?

Широм планете просто ничу споменици преминулом „краљу попа“. Последњи у низу највероватније ће бити постављен у Прагу на месту где се некада налазио споменик Стаљину! Градске власти су дале зелено светло да се статуа открије у августу, међутим Пражани се буне.

На рођендан Мајкла Џексона, 29. августа, требало би да буде свечано откривен споменик америчкој музичкој звезди на месту на коме се у доба комунизма налазио споменик совјетском политичару и државнику Јосифу Стаљину.

На месту на ком ће се налазити статуа Мајклу Џексону је преминули архитекта Јан Каплицки хтео да изгради нову чешку националну библиотеку као футуристички заштитни знак главног града Чешке.

Библиотека није изграђена због великог отпора конзервативаца, а прашки уметници се ништа мање данас не противе плановима за подизање споменика преминулом „краљу попа".

Давид Черни, најпознатији чешки савремени уметник, не може да верује да је могуће да људи желе да уметност замене идолопоклонством.

Са друге стране, инцијаторика пројекта за постављање споменика Мајклу Џексону, Хелена Бабичка не може да схвати зашто би то некоме сметало.

„Ако у Прагу може да стоји споменик једном бугарском политичару или хрватском песнику, не видим зашто не би могао стајати и споменик једном великом америчком уметнику", истакла је Бабичка.

Према њеној оцени, споменик би могао да привуче још више туриста.

Аргументи Хелена Бабичке и њених сарадника наишли су на разумевање градских власти. Конзервативни прашки градоначелник Павел Бем је чак лично преузео покровитељство над пројектом.

Споменик ће урадити млада уметница Данијела Караткова, која каже да ће Мајкл Џексон подсећати на Наполеона и бити обучен у једну од својих униформи.

На хиљаде становника Прага огорчено је пројектом посебно због тога што је тај исти градоначелник одбио да подржи изградњу библиотеке.

Уколико споменик ипак буде постављен, неће бити уочљив као онај који је стајао на истом месту до 1962. године. Наиме, статуа Стаљина са постољем била је висока 15 метара, док је планирано да се нови споменик уздиже скромна два метра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво