Грузијка напунила 130 година?

Уколико се испостави да Грузијка Антиса Хвичева заиста има 130 година, далеко ће премашити садашњи рекорд који са 114 година држи Францускиња Ежени Бланшар.

Грузијске власти тврде да је једна жена из удаљеног планинског села јуче напунила 130 година, што је чини најстаријом особом на свету.

Службеник националне матичне службе Георгиј Меурнишвили каже да је Антиса Хвичева из западне Грузије рођена 8. јула 1880. године.

Меурнишвили је додао да се Хвичева, жена која сада живи са својим 40 година старим унуком у идиличној кући прекривеној виновом лозом, пензионисала 1965. у 85. години, а до тада је живела од брања чаја и кукуруза.

Представници власти Грузије, бивше совјетске републике, посетили су јуче Хвичеву у њеном селу Сачину и показали јој два документа из периода Совјетског Савеза у којима се помиње исти датум рођења као и у њеној крштеници, која је изгубљена. Комшије, пријатељи и потомци такође тврде исто што и службеници из Тбилисија.

Бистрог ума и у 130-тој

"Одувек сам била здрава и целог живота сам радила - у кући и на фарми", тихо је рекла госпођа Хвичева, а преводилац којег су ангажовали преводио, пошто Антиса никада није ишла у школу па није научила грузијски. Она говори локалним мингрелијским језиком.

"Бака је још увек оштроумна и није изгубила способност рационалног размишљања", каже унука Шорена која живи у оближњем селу.

Једино што не може више да плете, јер су јој се прсти деформисали од старости. А то је највише волела.

Иако тешко хода и већи део дана у последњих седам година проводи у кревету, Антиса без ичије помоћи отхрамље напоље из куће и прошета по дворишту. Не жели било коме да буде на терету, истиче син Михаил.

Према подацима Геронтолошке истраживачке групе, званично најстарија особа на свету је 114-годишња Ежени Бланшар са острва Светог Бартоломеја које припада Француској.

Ова група ће размотрити тврдње о старости Хвичеве.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи