Острво од пластике - будућност или фантазија?

Да ли је могуће покупити милионе тона пластике која плута Тихим океан и претворити је у рециклирано пластично острво? Група холандских архитеката је сигурна да јесте.

"WHIM Architecture", тим иновативних архитеката из Ротердама, изашао је у јавност са јединственим решењем проблема загађености океана - да се у Пацифику од рециклиране пластике која плута океаном изгради острво за становање величине Хаваја.

На овај начин је поново скренута пажња на милионе тона смећа које груписано плута Пацификом, као тзв. "пластична супа" или "острво ђубрета", сада тренутно позиционирано северозападно од Хаваја.

Идеја је да се сва пластична амбалажа сакупи, рециклира и од ње направе пластични блокови за изградњу.

Ново "рециклирано острво" би требало да буде уточиште особама директно погођеним климатским променама. Било би лоцирано негде између Сан Франциска и Хаваја и такође би плутало!

План предвиђа и комплетну инфраструктуру на острву које би се самоодржавало сопственим ресурсима - имало би могућност производње хране и енергије (соларне, од ветра и таласа) и регулисања отпада.

Становницима би били обезбеђени сви услови за рад, рекреацију и трговину, а плаже постављене одмах до њихових урбаних домова... наравно пластичних.

Архитекте су најавиле посету "плутајућој депонији" величине омањег континента, која би ускоро могло постати луксузно место, поручио је наследник банкарске империје и активиста за заштиту природе Дејвид де Ротшилд (31) са свог брода "Пластики" који се упутио ка "источној пластичној супи" (дупло већој од државе Тексас), поред које би требало да прође на свом путу ка Сиднеју.

"Пластики" је, иначе, 18-метарски катамаран изграђен од 12.000 пластичних боца. Описују га као плутајућу боцу која носи поруку нашем друштву.

За сада се ради о истраживачком пројекту како би се сагледале све могућности градње једног таквог острва.

Како архитекте наводе на свом званичном веб сајту www.recycledisland.com, главни циљеви пројекта су чишћење океана од гигантске количине пластичног отпада, стварање новог земљишта и изградња одрживог станишта.

Стручњаци истичу да је количина отпада која плута океаном више него довољна за изградњу једног таквог острва које би требало да утиче на свест људи, да скрене пажњу на климатске промене, али и укаже да се рециклирањем сировина може смањити загађеност океана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи