Дечаци се од рођења „ложе“ на кола

Истраживање спроведено у Лондону међу децом узраста од девет месеци до три године показало је да се већ у најранијем детињству јавља „урођена подела“ играчака међу половима - дечаци су пузали ка аутомобилима, а девојчице ка луткама.

Дечаци почињу да се интересују за аутомобиле, а девојчице за лутке већ од момента када почну да пузе, наводи се у научном истраживању чије закључке преноси Би-Би-Си (BBC).

Научници лондонског Сити универзитета су испред 90-oро деце узраста од девет до 36 месеци поређали разне играчке и бележили са којима су се од њих деца играла и колико дуго.

Дечаци су много више времена проводили уз аутомобиле и лопте, док су девојчице биле највише заинтересоване за лутке.

Стучњаци су закључили да код деце постоји "урођена склоност" ка играчкама типичним за њихов пол.

"Било је изузетно очигледно да су чак и најмлађа деца ишла право ка играчкама и бојама намењеним њиховом полу", рекла је Сара Амали О'Тул Томесен из тима научника.

"Дечаци су одмах посезали за лоптом или црним аутомобилом, а девојчице су се опредељивале за плишаног меду и лутку", навела је она.

"Изненадили смо се да се разлике јављају у тако раној фази живота", додала је њена колегиница др Бренда Тод.

Истраживање је представљено на годишњој конференцији Британског удружења психолога одржаној у Стратфорду на Ејвону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво