Сирће, старо кинеско презиме

Пензионер Ченг Јинглијан, који се последње две деценије бавио најнеобичнијим кинеским презименима, дошао до открића да међу 15-так одсто становника који се не презивају стандардно, постоје и господин Утвара, госпођа Сирће...

Велика већина Кинеза дели неколико уобичајених презимена попут Женг, Ванг, Ли, Лиу и Чен. Они спадају у "старих 100 презимена" како се буквално преводи кинески израз за "обичне људе".

Али по забаченим кинеским провинцијама има и презимена од којих се коса диже на глави. Рецимо Смрт.

У то се уверио Кинез Ченг Јинглијан, пензионисани радник из Чангше, престонице централне провинције Хунан, који је провео последњих 20 година тражећи и бележећи најневероватнија презимена у својој провинцији.

Интересовање и одушевљење за необична презимена почели су давно када је у новинама прочитао да се један човек презива "Гиу", што у преводу значи утвара.

Од тада чита све могуће новине, књиге и друге публикације, распитује се код становништва...

И успео је да састави листу од око 2.000 оригиналних и занимљивих презимена на којој се налазе и "Сирће" (Цу), "Нула" (Линг) и поменута "Смрт", а потрага је прерасла у праву страст, па је у фебруару издао и књигу на ову тему.

Како преносе кинески медији, статистички подаци Министарства за јавну безбедност из 2007. показали су да се готово 93 милиона људи у Кини презива Ванг, што је највише међу "старих 100 презимена" која су "заузимају" чак 84,7 одсто целе популације.

Према кинеском веровању, презимена имају веома јак утицај на будућност потомака, због чега свако ко жели може да замени своје презиме неким другим које му више одговара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара