„Педалвизија“ шерифа Арпаја

Вероватно најпознатији шериф у Америци, Џо Арпајо, додао је на списак својих „изума“ и „педалвизију“ - затвореници у његовом затвору у округу Марикопа морају да врте педале ако хоће да гледају телевизију.

Џо Арпајо, шериф округа Марикопа у Аризони, чувен по својим радикалним идејама, представио је (не случајно) 1. априла своју најновију "справицу за мучење" која би требало, између осталог, да смањи трошкове затвору - "педалвизију".

Њен принцип рада је врло прост - уколико желе да гледају телевизију, затворенице у казнено-поправној установи "Tent City" морају да окрећу педале тренажних бицикала и да самe производе електричну енергију. У противном нема гледања!

Из канцеларије окружног шерифа стигло је следеће објашњење: "Пошто је више од половине затвореника гојазно, а неки и морбидно, Арпајо је схватио да им треба мало вежбе. Али с обзиром на то да не може да их натера, осмислио је систем који ће их сам по себи присилити - ако желе да раде оно што највише воле - да гледају телевизију - мораће да врте педале за ту привилегију".

И тако је неколико 19-инчних (49 cm) телевизора повезао са генератором, па са бициклима. Затворенице, са којима тестира свој програм јер су много боље прихватиле идеју, морају да окрећу педале довољно брзо да би произвеле неопходних 12 волти. Све мање од тога гаси апарат.

Систем ради одлично, мада затворенице "узимају паузу" током реклама.

"То не само што је корисно за државу, већ и доприноси здрављу затвореница, које на тај начин троше вишак калорија", рекао је шериф за којег је чула читава Америка и којег многи сматрају лудаком и расистом, али га већина становника округа подржава.

Према Арпајовим речима, затворенице немају разлога да се буне, јер им је он донедавно бранио да гледају телевизију и могле су само да слушају затворску радио станицу, која је емитовала искључиво класичну музику, Френка Синатру и родољубиве песме, уз обавезни образовни програм.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи