Кит „подржао“ добротворну акцију

Сурферки која је постављала рекорд у веслању да би скупила новац за борбу против рака неочекивано је „прискочио“ у помоћ кит ретке врсте. Кит Лери је заједно са Џоди Нелсон пливао два сата и донео неочекивани публицитет светских медија.

Када је калифорнијска сурферка Џоди Нелсон започела добротворну акцију, у којој је хтела да постави рекорд у веслању на дасци, није могла ни да слути да ће добити неочекивану помоћ.

Наиме, сурферка је кренула на путовање дуго 65 километара од острва Санта Каталина до Дејна поинта да би прикупила новац и скренула пажњу јавности на проблем болести рака дојке.

Током маратонског путовања два часа јој је друштво правио кит врсте мањи усан (Balaenoptera acutorostrata, сродник плавих китова) што је Нелсоновој помогло да скупи и више новца него што је на почетку очекивала.

„Ово је за мене поклон са небеса", рекла је сурферка и додала да је Кит (којег је назвала Лери) пливао око ње и чак дувао мехуриће у њеном правцу док је веслала.

Џоди Нелсон, чије су мајка и тетка боловале од рака дојке, започела је ову акцију једним делом мотивисана и чињеницом да се њена најбоља пријатељица Анџела Робинсон већ дуже време бори са овом болешћу.

Циљ ове сурферке је био да прикупи 100.000 долара донација, али је одређен број донатора одустао од обећане помоћи, па је прикупила само 9.000 долара.

Међутим, после задивљијућег рекорда и неочекиване помоћи кита Лерија, које су пренеле телевизијске станице и Интернет, прича о Нелсоновој је добила много публицитета, а донације се почеле да стижу са свих страна.

Тренутно, прикупљено је више од првобитно зацртаних 100.000 долара, а као нови циљ је постављена сума од 250.000 долара.

Да све буде још невероватније, ова врста кита је обично неухватљива и ретко се приближава пловилима и људима, а како је Нелсон објавила на свом сајту постоји само још један документован сусрет у Аустралији који се догодио деведестих година.

„Морски биолози су због овога просто 'пошизели'", закључила је Нелсонова.

број коментара 0 Пошаљи коментар