Усвоји или изнајми бабу

У Пољској је почела реализација пројекта који омогућава породицама изнајмљивање или „усвајање“ бака и дека, са идејом да се деци која их немају обогати детињство.

Пољска деца која немају ту срећу да су им бака и дека живи, сада могу да их изнајме или усвоје и тако обогате своје детињство.

Пројекат спајања усамљених пензионера са породицама у којима нема живих чланова најстарије генерације осмислили су пензионери из града Раћибожа, на југу Пољске.

Реализује се посредством шлезијског Универзитета трећег доба, а ових дана биће покренут и у Варшави.

Аутори пројекта пошли су од истраживања по којима чак трећина породица у Пољској не одржава везе са бабама и дедама, а анкете агенције ЦБОС показалe су да чак 80 одсто Пољака сматра да баби и деди дугује нешто врло вредно и да има лепе успомене на њих из детињства.

"Повезујемо усамљене баке с породицама које немају баку. Време проводе са унуцима. До сада смо спојили пет бака и породица", казао је за данашњу "Жечпосполиту" шеф пројекта Пјотр Клима.

У бази података локалне испоставе Универзитета трећег доба у Раћибожу тренутно је на располагању 12 бака.

Просечна бака за изнајмљивање још није напунила 80 година и доброг је здравља. За сада се за пројекат већином јављају Пољакиње којима је професија био рад са децом.

Кандидаткиње морају да буду полазнице Универзитета трећег доба, пошто он гарантује за њихове добре намере и поштење, а завршавају и посебне кратке педагошке и психолошке курсеве.

Неке баке за изнајмљивање, као кореограф Александра Орловска, имају своје унучиће, али на другом крају света. Орловска је тако преко пројекта почела да води бригу о седмогодишњој Жужу и четворогодишњем Пјотру.

"Пројекат се развија, али не потпуно глатко. Неки рачунају да ће добити бесплатну дадиљу, други да ће зарадити. Они којима се посрећило не разговарају са медијима јер кажу: 'Желимо топлину а не да се за нас чује'", каже Клима.

Психолози хвале идеју, јер време проведено са старим људима може да покаже деци да је старити природно и да им помогне да на пензионере не гледају као на некакве горе људе, али додају да не треба по сваку цену стварати илузију породице.

На сличну идеју, спајања бака и дека из сеоских домаћинстава са унучићима у градовима, дошло се раније у Мађарској.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво