Преко Пацифика на пластичним боцама

Катамаран „Пластики", чији је труп израђен је од дволитарских боца напуњених сувим ледом, кренуо је на пут од Сан Франциска до Сиднеја. Планирано је да посада на тромесечном путовању до Аустралије превали 11.000 наутичких миља.

Брод направљен од 12.000 пластичних боца кренуо је синоћ на свој дуги пут од Сан Франциска до Сиднеја, како би привукао пажњу јавности на све веће загађење светских океана.

Необични катамаран, назван „Пластики", дело је активисте за заштиту природе Дејвида де Ротшилда, иначе сина богатог банкара, који је идеју да изгради брод од рециклираних пластичних боца добио пре четири године након објављивања извештаја УН о загађењу океана.

Млади авантуриста, који је 2006. године пешке обишао Арктик, отиснуо се на пут са још пет чланова посаде, пренеле су светске новинске агенције.

На тромесечном путовању до Аустралије, током којег ће превалити 11.000 наутичких миља, „Пластики" ће проћи и поред чувеног Острва смећа, гомиле плутајуће пластике на северном делу Тихог океана, велике попут два Тексаса.

Труп брода израђен је од 12.000 дволитарских боца напуњених сувим ледом ради одржавања на површини.

Брод ствара енергију помоћу турбина које покрећу вода и ветар, а као додатак, посебно за рад лаптопова, користиће се и енергија коју ће посада производити на бициклима за вежбање.

Критичари, међутим, истичу да ова експедиција само потхрањује веровање да је употреба пластике оправдана уколико се рециклира уместо да се људи подстичу да потпуно одустану од њене употребе.

Поред тога, уколико би се „Пластики" којим случајем распао током пута, на хиљаде пластичних боца би директно завршило у океану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво