Инжењер са девет година

Марко Ћаласан, деветогодишњи дечак из Македоније, постао најмлађи Мајкрософтов систем-инжењер на свету. Компјутерски Моцарт предаје информатику старијим генерацијама у школи.

Протеклих дана, светски медији јављају о македонском чуду од детета. Деветогодишњи Марко Ћаласан постао је најмлађи Мајкрософтов систем-инжењер на свету.

Македонија има планове да постане регионални информатички центар, али стручњаци упозоравају да без велике финансијске подршке државе или организација, таленти као што је Марко неће моћи да развију пун потенцијал у својој земљи.

Ћаласан је са шест година стекао прву "Мајкрософтову" диплому, а у децембру је званично понео титулу систем-инжењера, што је недостижно и многим старијим и далеко искуснијим стручњацима за информатику. Многи сматрају да је Ћаласан већ прерастао могућности своје земље.

Ћаласан каже да би волео да остане у својој држави, али Македонија нема техничке ресурсе који су најпотребнији и додао је да македонска технологија касни.

Македонско министарство образовања дозволило је Марку да повремено изостаје из редовног школског програма због рада на информатици.

Компјутерски Моцарт, како га називају македонски медији, у својој школи предаје информатику старијим разредима, и развија пројекат слања сигнала високе дефиниције преко споријих веза.

На питање шта планира у будућности Ћаласан је одговорио да би могао да оде да ради у "Мајкрософт", на HD видеу и маркетингу.

Како је рекао, он још увек није програмер, а највећа жеља му је да за "Мајкрософт" пише апликације. У слободном времену, Марко воли да игра фудбал са друговима. Не игра видео-игре. Каже да је то губљење времена.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи