Ускоро премијера првог хрватског аутомобила

Светска премијера "XD"-a, првог икада направљеног аутомобила у Хрватској, заказана за почетак марта и Салон аутомобила у Женеви. Настао у предузећу „ДОК-ИНГ“, познатом по машинама за разминиравање. Серијска производња неизвесна.

Загребачко предузеће „ДОК-ИНГ", познато по производњи возила специјалне намене, а посебно машина за разминиравање, ускоро креће у окршај с највећим светским произвођачима аутомобила, пише хрватски „Јутарњи лист".

Светска премијера њиховог малог градског електричног троседа "XD" биће одржана на предстојећем Салону аутомобила у Женеви почетком идућег месеца (од 4. до 14. марта).

Први икада створени хрватски аутомобил, иновативни је концепт који комбинује малу дужину (2,8 мeтара), удобност средње класе (ширина 1,7, висина 1,6 m) и перформансе компактних спортских возила (убрзање до 100 km/h за 7,7 секунди).

Иако је створен за свега пар месеци, захваљујући напредним компјутерским технологијама и иновативном приступу развоја његових твораца, "XD" је потпуно функционалан и требaло би да за неколико недеља направи прве километре.

Уз атрактиван дизајн и врата која се отварају као крила, нагоре (gullwing), највише пажње привлачи уграђена технологија - ваздушни јастуци који затварају цео круг кабине, електро-регенеративне кочнице са АБС-ом, електронски сервоуправљач и електронски систем стабилности.

Од независног вешања и круте шасије се очекује да обезбеде добра возна својства, која ће без сумње бити потребна, будући да су за погон задужена два електромотора, снаге од по 40 кW. Уграђени на задње точкове требали би, према првим прорачунима, осигурати убрзање до 100 km/h за свега 7,7 секунди.

Како би се осигурала што већа аутономија, возачу су понуђена два режима вожње - "Comfort" и "Sport", а капацитет од 32 кWh незапаљивих литијум-гвожђе-фосфатних батерија омогућава домет од 200-250 километара.

Време пуњења батерија (0-100%) зависи од јачине извора и траје од 3 до 8 сати.

Чекају се стратешки улагачи 

Без обзира на неизвесну будућност серијске производње која зависи од потенцијалних партнера, предузеће „ДОК-ИНГ" је спремно да произведе неколико комада по поруџбини, наводи „Јутарњи лист".

Од државе се, због отварања нових радних места, развоја нових технологија и рејтинга Хрватске у свету, очекује да подржи пројекат, а цена за основни модел "XD"-а би у условима масовне производње требало да буде око 10.000 евра.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво