Скулптура продата за рекорднa 104,3 милиона

„Мушкарац који хода I“, скулптура Алберта Ђакометија, нови је рекордер по питању суме достигнуте на јавној продаји уметничких дела икада - 104,3 милиона долара било је довољно да се престигне Пикасов „Дечак са лулом“.

Бронзана скулптура мушкарца у природној величини, рад вајара Алберта Ђакометија, продата је на аукцији у Лондону за 65.001.250 фунти (тачно 104.327.006 долара), што је највиша цена коју је неко уметничко дело достигло на јавној продаји, саопштио је "Сотби".

Лицитација за скулптуру "Мушкарац који хода I" (L'Homme Qui Marche I), у којој је учествовало десет потенцијалних купаца, трајала је само осам минута и почела од цене од 12 милиона фунти, пренеле су агенције. Надметање се на крају претворило у "муњевити рат" два понуђача која су жарко желела да је виде у својој колекцији.

Рад водећег швајцарског уметника 20. века, који се сматра његовим најзначајнијим делом и једним од најпрепознатиљивијих дела модерне уметности, на крају је купио анонимни купац који се надметао телефоном, прецизирала је позната аукцијска кућа.

"Сотбијев" стручњак Филип Хук који је примао телефонске понуде каже да му је један од купаца пре продаје рекао да већ 40 година чека да се скулптура појави на тржишту.   

Пре лицитације, "Мушкарац који хода I" процењен је на суму између 12 и 18 милиона фунти.

Ђакометијева скулптура је тако премашила досадашњег рекордера, слику "Дечак са лулом" Пабла Пикаса из 1905, која је на аукцији у Њујорку 2004. продата за 104,17 милиона долара.

"Мушкарац који хода I" приказује мршавог човека високог 183 центиметра и "представља кулминацију Ђакометијевог експериментисања са људском формом", а "уједно је и скрушен приказ обичног човека и моћан симбол човечанства".

Рад је у бронзи изливен 1961, у зрелој фази уметниковог стваралаштва. Редак је јер је једини одливак те скулптуре направљен за Ђакометијевог живота (1901-1966) који је икада понуђен на продају на аукцији.

Што се тиче претходног рекорда за неко Ђакометијево дело, скулптура жене "Grand Femme Debout II" (1959-60) је на "Кристијевој" аукцији у Њујорку у мају 2008. године "планула" за 27.481.000 долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи