Читај ми!

Бискуп на Сицилији рекао деци да Деда Мраз не постоји, црква се извинила родитељима

Католичка црква се извинила родитељима након што је бискуп на Сицилији на миси препуној деце рекао да „Деда Мраз не постоји“ и да је модерног Деда Мраза измислила компанија „Кока-Кола“.

Пошто је бискуп Антонио Стаљано узнемирио младе вернике говорећи им да Деда Мраз не постоји, дон Алесандро Паолино из епархије Ното извинио се у име бискупа и изразио жаљење због изјаве „која је изазвала разочарење код деце“.

„Црвену боју његовог капута је одабрала 'Кока-Кола' у рекламне сврхе“, рекао је бискуп, тврдећи да су намерно одабрали слику здравог и руменог Деда Мраза како би „себе приказали као симбол здравих вредности“.

Бискуп је ове речи изговорио током фестивала који се традиционално одржава на Сицилији и који се завршава симболичном реконструкцијом доласка Светог Николе у Ното на коњу.

Овим свечаностима уобичајено присуствује много деце, а родитељи су на друштвеним мрежама изразили негодовање због бискупове изјаве. Поједини су га оптужили за лицемерје јер је „убио“ Деда Мраза, а истовремено говорио о „сину Девице и Светог Духа који је ходао по води“, пише Тајмс, преноси Раша тудеј.

Неки родитељи су бискупа упоредили са Гринчем, зеленим намћором из анимираног филма који је намерио да украде Божић.

Међутим, бискуп Стаљано није желео да одступи од својих речи. Навео је да жели да деца забораве „Кока-Колин“ приказ Деда Мраза и да се окрену правом историјском пореклу Божића – Светом Николи.

„Ако се уместо Деда Мразу деца окрену Светом Николи биће отворенија за идеју помоћи једни другима, за идеју солидарности која произилази из даривања поклона сиромашној деци“, сматра бискуп. Његова проповед је, како је рекао, „начин да се ослободимо популарне теологија и да се поврати право значење хришћанске традиције Божића“.

Свети Никола, који је живео у данашњој Турској у трећем веку, инспирисао је неке од традиција које данас повезујемо са Деда Мразом. Легенда каже да је убацивао новчиће у прозор сиромашних породица и анонимно делио храну гладнима.

Ова легенда је инспирисала и холандску традицију 'Синтеркласа', који је потом на енглеском језику постао Santa Claus – 'Деда Мраз'. У различитим културама Деда Мраз је приказиван у разним одевним предметима све док „Кока-Кола“ тридесетих година није популаризовала његову црвено-белу одећу и данашњи изглед.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво