Читај ми!

Поново реконструкција Вршачке куле, историјски бисер добија нов кров

У Вршцу је у току реконструкција једног од најстаријих средњовековних утврђења у Војводини и симбола тог јужнобанатског града – Вршачке куле. Олујни ветар, карактеристичан за то подручје, прошле године озбиљно је оштетио кров и санација је била неопходна. Радови ће трајати 6 месеци и за то време туристи неће моћи да обилазе и разгледају замак.

Покрајински завод за заштиту споменика културе финансира и увелико спроводи радове на реконструкцији комплетне кровне конструкције на Вршачкој кули. Иако је кров рађен 2015. године, када је завршена дугогодишња обнова замка, шиндра од четинарске грађе брзо је пропала, па је већ дотрајао кров ветар значајно оштетио.

„Сад је одлучено да то буде шиндра која се већ вековима користи, а то је шиндра од храстовог дрвета у експлоатацији се та шиндра показала као најдуготрајнија и без проблема мислим да ће наредних 30-40 година кров трајати, а можда и дуже“, наводи шеф градилишта Драган Лисинац.

Санација кровне конструкције је неопходни предуслов да се коначно адекватним садржајем оплемени и унтрашњост замка, како би овај историјски драгуљ добио и ентеријер какав заслужује.

„Кула је дефинитивно најпосећеније место у граду јер представља прави бисер архитектуре. Градски музеј ће аплицирати за фондове републичког и покрајинског министарства са циљем реализације сталне поставке на вршачком утврђењу која ће приближити живот у овом најважнијем споменику културе у јужном Банату из 14. века“, истиче Стефан Мавровић, кустос градског музеја у Вршцу.

У питању је око 300 метара квадратних потенцијаног изложбеног простора где ће бити изложен део богате покретне баштине вршачког градског музеја, а у плану је да стална поставка садржи и историјски и архелошки део.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво