Читај ми!

Дечак из Шапца део куће претворио у музеј

Четрнаестогодишњи Сава Нинковић из Шапца део породичне куће претворио је у музеј. Воли историју, чува традицију, а уз гусле се одмара од школских обавеза.

Док још није знао да чита и пише, уместо дечјих, слушао је и заволео епске песме. Од школских обавеза, одмара се уз гудало и струне, а када свира или поје облачи народну ношњу. Сваки комад традиционалне одеће у његовом музеју има своју причу.

„Ово на мени представља српску ношњу из предела Црне Горе и Херцеговине и сложена је као српска тробојка, на глави ми је капа која представља косовски мит, црно представља жал за Косовом, црвена боја представља крв проливену на Косову, пет златних нити – пет векова под Турцима и четири оцила“, објашњава Сава Нинковић, ученик из Шапца.

Најстарији предмет у музеју Саве Нинковића је пегла на жар која потиче из 19. века. Не користи се више ни пржун за кафу, али у његовој колекцији има важно место.

„Историју и традицију сам заволео још када сам био мали, и онда се у мени пробудила жеља да направим тај музеј, где ћу сачувати те старе ствари од заборава јер свака стара ствар у мом музеју има и своју причу. Ко је носио, који члан моје породице, јер ми без историје не знамо ни ко смо, ни шта смо, ни одакле смо.

Најдражи предмети су ми ове ношње, преслице, пегле, сингер машина, радио. Има занимљива прича за хлеб мог деде, који је добио прво парче хлеба у рату, сачувано је до данас и није се убуђало, то је један од мојих најдражих предмета, исто гуњ од чукундеде, јелек моје чукунбабе“, набраја Сава.

Сава Нинковић је одличан ученик који осваја награде и на републичким такмичењима. Експонате који су и десетак пута старији од њега, углавном је проналазио у поцерским селима, добијао на поклон или куповао. У породичном музеју за сада има око хиљаду предмета.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво