Чекали су 15 година на дете, а онда су од њега остали одвојени због коронавируса

После деценије и по покушаја да постану родитељи, један аргентински пар одлучио је да то оствари уз помоћ сурогат мајке. Чак ни 12.800 километара од Буенос Ајреса, где живе, до украјинске престонице Кијева није их спречило у тој намери, пише Би-Би-Си.

Флавија Лаворино и Хозе Перез заједно су већ 15 година, а до сада су на све начине покушавали да постану родитељи. Флавија је после бројних сложених и болних процедура успела и да затрудни али, нажалост, није успела да до краја изнесе трудноћу.

„Ово је била наша последња прилика. Престали смо да покушавамо када ми је колегиница рекла да ће постати родитељ путем сурогатства. Када смо добили потврду да наш сурогат добро подноси трудноћу и да све тече како треба, били смо пресрећни“, каже Флавија.

Оно на шта нису рачунали, међутим, да ће у тренутку рођења њихова беба остати одвојена од њих на другој страни Атлантског океана због пандемије коронавируса.

Њихов син Мануел сада има седам недеља, али они тек треба да га виде.

„Ово је најгора ноћна мора. Замислите да чекате толико дуго и онда да када коначно мислите да је крај, морате још да чекате без икакве идеје када би вам могло бити омогућено да путујете“, каже Хозе.

Украјина, као и велики број других држава, затворила је своје границе за становнике других држава како би спречила ширење ковида 19. Због тога је десетина беба, које су родиле сурогат мајке у тој земљи, остало у болницама да чека родитеље да дођу по њих.

Аргентина је такође увела и забрану свих комерцијалних летова до септембра као део стриктних мера против коронавируса, због чега је Флавији и Хозеу постало немогуће да планирају пут за Украјину у скоријој будућности.

„Физички контакт је сада кључан, треба да буде са нама и ми са њим“, каже новопечени отац.

Флавија и Хозе су започели су процес сурогатства у децембру 2018. године, а четири месеца касније отпутовали у Кијев како би од његове сперме и њених јајних ћелија направили ембрион.

Ембрион је онда пребачен у материцу сурогат-мајке коју је пронашла клиника.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво