Чему служи тераса

Тераса је непокривена или покривена платформа у кући или згради намењена за боравак станара на отвореном. Најгори начин за коришћење тераса, лођа и балкона јесте да буду спремиште за одбачено покућство. Ако сте затрпани стварима, ма колико да сте уредни, ови простори постају ругло вашег стана, зграде и града.

Терасе, лође, балкони су за седење уз кафу, свеж ваздух и сунчање. Додуше, углавном нам служе да сушимо веш, мада, ако гледају на улицу, за то бисмо морали да платимо казну.

Али, терасе не би смеле да руже град, угрожавају имовину и људе. На пример, две терасе препуне смећа готово у центру Београда, годинама исто изгледају, што су забележиле чак и Гуглове камере 2013, односно 2016. године.

„Основна ствар је да се фактички оде на врата тог власника стана. Упозори се, замоли се да склони саксије и разни материјал који се налази на тераси. Уколико он то не уради у неком разумном року, онда, наравно, сваки професионални управник има обавезу да то пријави инспекцији“, каже професионални управник Дејан Вујичић.

Због претрпаних тераса станари често интервенишу код управника који раде по Закону о становању, али не могу да кажњавају. Управници могу да нареде чишћење заједничких делова зграде. Уколико станари не пристану, може да ангажује агенцију за чишћење о њиховом трошку. Али не могу да уђу у претрпане подруме, станове и терасе. Ово је изворни посао комуналне полиције по општинама које поред опомене и кажњавања могу водити и судски спор.

Опомена и лепа реч може да очисти неуредно, али има и бахатих људи, нажалост, власника који нису свесни поступака гомилајући све и свашта.

„Ако комунална инспекција не може да реши тај случај, онда постоје друге службе, типа социјалне. Социјални радници који снимају место и могу да уђу у комуникацијом са особом која можда има такаву врсту проблема“, додаје Вујичић.

Градске одлуке о кућном и комуналном реду дају овлашћења и комуналној милицији да казни ако затекне валасника како баца или истреса нешто са прозора или терасе. Или у сарадњи са управницима може да лоцира стан починиоца прекршаја.

На тераси може да се сади цвеће и биљке, али, по пропису, без много тешких саксија и типлова, макар се и не виделе споља, иако доприносе лепом изгледу зграде, јер је најпрече заштитити људе и имовину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво