Жене у Шкотској ће бити најравноправније – улошци ће бити бесплатни

Шкотски парламент je уторак одобрио нацрт закона по коме ће санитарни производи потребни женама током циклуса бити бесплатни.

Законом чији је нацрт усвојен у Шкотском парламенту је предвиђено да тампони и улошци буду доступни без надокнаде на одређеним јавним местима, као што су месне заједнице, омладински клубови и апотеке. Процењује се да ће на годишњем нивоу ово државу коштати око 31,2 милиона долара.

Нацрт закона је у парламенту прошао кроз прву фазу са 112 гласова за и само једним уздржаним. Сада се улази у другу фазу јавне расправе на којој ће чланови парламента моћи да подносе амандмане.

Предлагачица закона, Моника Ленон, је нагласила да ће ово бити прекретница у нормализацији менструалног циклуса у Шкотској и слање јасне поруке да парламент ове земље озбиљно схвата равноправност полова.

Чланица тима за израду закона, Алисон Џонстон, се запитала зашто се тоалет папир 2020. године сматра нормалном потребом доступном свима, али производи за циклус нису.

„Бити финансијски кажњен због природне телесне функције, није равноправно и праведно“, сматра Џонстонова.

Шкотска је такође још 2018. године постала прва земља на свету која је у школама и на факултетима обезбедила бесплатне санитарне производе за жене.

У Уједињеном Краљевству ови санитарни производи се тренутно опорезују по стопи од пет одсто. Влада бившег премијера Дејвида Камерона намеравала је да укине тај „порез на улошке“, али су им наводно, руке биле везане правилима Европске уније која одређују пореске стопе за све производе.

Уочи заседања, Моника Ленон је поздравила и подржала окупљене испред шкотског парламента који су захтевали да жене имају право на бесплатне хигијенске производе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво