Храна спаја све људе и говори више од било ког језика на свету

Кувар специјалитета националних мањина - влашке, бошњачке, ромске и мађарске – представљен је у Културном центру „Град“, у оквиру манифестације „Деликатесни понедељак“.

Храна говори више од било ког језика на свету, не ствара баријере већ спаја све људе и преноси културу једног народа или националне мањине, кажу Горица, Сабиха и Соња. Зато су направиле специјалитете који то и доказују, а рецепте су несебично откриле у кувару Кухиње националних мањина.

„Када је у питању влашка кухиња, правила сам традиционална влашка јела, ту је качамак Влашки, пошто је он посебан, он се јако тврдо замеси, па се сече концем. Влашки пољупци, то је слаткиш. Дезерт да кажемо. Онда улмач, то је као ајмокац, бело месо, бели лук и мало брашна“, објашњава Горица Јовановић.

Свињска маст карактерише влашку кухињу и ставља се у сва јела. Потпуно супротно је у бошњачкој.

„Презентујем чувену потопљику са сувим месом. Затим, мантије. Има више врста пита, међутим, одабрала сам мантије пошто се то вероватно овде ријетко спрема. Ту је и један сукани хурмаџик, па онда, пуњени кадаиф. Па онда имају старинске гурабије“, набраја Сабиха Дацић шта је све припремила за посетиоце.

У бошњачкој кухињи колачи се обавезно заливају сафтом, што није случај са колачима на пример у ромској кухињи.

„Колач са рогачем који људи већ одавно не праве и користе рогач, већ мак или орахе, бадеме, лешнике, ми их и даље користимо“, наводи Соња Барбул задужена за специјалитете ромске кухиње.

Од свега по мало, Јована, Викторија и Жарко без по муке напунили су тањире. Прилика да се пробају специјалитети кухиња националних мањина се, кажу, не пропушта.

И не само да пробају већ и да науче како се све то спрема. Уз рецепте влашке, ромске и бошњачке кухиње у кувару су откривене и тајне чувених мађарских јела.

„Четири фантастичне жене које су стварно дале своје рецепте и потрудиле се да угледа светлост дана, тако да надам се, да смо се макар мало потрудили да ови рецепти не нестану, да се преносе са генерације на генерацију и да се чува та традиција и културна баштина“, наглашава Гордана Миловановић из Центра за подршку и инклузију „Хелп нет“.

Свако јело има причу, која подсећа на детињство, свечани недељни ручак, коринђашке песме уочи Божића, или свадбене трпезе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи