Мимоза, симбол Херцег Новог који је стигао из Аустралије

Мирис и лепота нежног цвета мимозе призивају пролеће и већ пола века у Херцег Нови доводе туристе већ у фебруару на чувени фестивал. Малобројни знају да је ова биљка у Европу, из Аустралије стигла тек у 19. веку, али сви који посете Боку Которску у време цветања мимоза, а то је зима, знају да је она, овде нашла свој прави дом.

И не памти се овде ко је од чувених бокељских помораца донео прво стабло паперјастог цвета. Углавном, мимоза је постала омиљено декоративно дрво, добила сву пажњу, па и оно што нигде у свету није – посебну титулу.

„Мимоза је нешто што представља симбол Херцег Новог. Херцег Новог, као града којег су мимозе прославиле, посљедњих 50 година. То је цвијет који је заиста специфичан и који цвијета онда када не цвјета нити један други“, објашњава Стеван Катић, председник општине Херцег Нови.

Док се мимоза слави, узгајивачи настоје да гостима понуде најлепше букете. У Ђеновићима, Баошићима и Кумбору, засади су, због климе, најбољи. Гранчице се искључиво ломе, да би раст био бујнији, а некада и подстиче нагло цветање – утопљавањем у посудама са водом.

Али уместо десетина хиљада, колико их је некада било, данас овде цвета између три и пет хиљада стабала.

„Ми смо некада радили по седам тона. Највише нам је проблем што немамо тржиште у Црну Гору, но све иде преко – у Београд, Сарајево, Нови Сад... Ја радим скоро 50 година овај посао и некад је било из Кумбора 27 људи што су радили, сад нема но ја, брат и један комшија“, прича Рује Томашевић из Кумбора.

Јела, креме, лекови, ликер, намештај – у све то иде мимоза 

Ни до садница, најпопуларније, такозване „Италијанке“ није лако доћи.

„Саднице се крећу од 30 до 50 евра по садници, углавном из Италије их доносе и са њом треба знати – пажљиво, што се тиче и брања и паковања и исцветавања. Од тога се некада могло и живјети, а сада се сврстало на неки, више као хоби“, наводи Данијел Вујиновић, из Кумбора.

У свету се узгаја пар стотина врста мимоза, и то не само ради декорације. Од стабала мимозе се производи и намештај, у Америци од њеног листа праве ликер, семе ове биљке се у азијској кухињи користи као додатак јелима, компоненте имају примену у фармацији, козметичкој индустрији и медицини. Све то дарује ова биљка нежног цвета. 

Општина Херцег Нови је, да би сачувала цвет којим се поноси и коме је посвећен Фестивал, прошле године формирала нове засаде, 60 садница је поклоњено грађанима и намера је да се овакве акције наставе. Уосталом, да ли би ико и могао да замисли Херцегновску ривијеру без мимоза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво