Арпад је светски првак у обрачуну пернатих гладијатора

У Мокрину код Кикинде одржано је 34. Светско првенство у надметању гусана. Традиционално, бирано је најлепше јато, најтежи гуска и гусан, док су се у најатрактвинијем делу, бели гладијатори борили за наклоност женки и титулу светског првака.

Гиздавим и свечаним кораком, у пратњи женки, гусан Арпад дошао је на борилиште у Мокрину, где му је било потребно 10 минута и седам секунди жестоке борбе како би савладао прошлогодишњег победника, противника Цезара у борби за титулу светског првака.

Власник гусана, Жељко Радаковић из Мокрина, каже да је очекивао овај пласман, али и да је требало много вишемесечног рада.

„Потребно је много, много времена, добра шетња и добра храна и то је то! Нарав мора да наследи од тате, маме, деде, бабе...“, каже Жељко Радаковић, власник светског првака.

Некада на северу Баната није било куће без гусака. Удружење гушчара „Бело перо“ постоји у Мокрину 34 године, и има више од стотину чланова. Све више је младих који настављају традицију.

„Научио сам, треба само да шеташ и кукуруза, а хоће и да грицне“, каже једанаестогодишњи Бранислав Волгин.

„Важно је да деца воле то да наставе, ево деце има, све више и чланова. Има нас негде око 80. Сваке године троје, четворо нових чланова има“, каже Сава Терзић, један од оснивача манифестације.

Мокринско Светско првенство у борби гусана регистровао је и Унеску, као део светске нематеријалне баштине. Ипак, сваке године добијају критике друштва за заштиту животиња.

„Човек ту нема апсолутно никакав утицај. То је у доба парења, мужјаци се надмећу око тога ко ће са женкама оставити потомство. Давних дана су то Мокринчани направили такмичење, пре то није било званично и није било на нивоу на ком је данас“, објашњава Живица Терзић, председник организационог одбора манифестације.

На 34. „Гусанијади“ у Мокрину бирани су најлепше јато, најтежи гусан и гуска, а надметања за светског првака почела су квалификационим борбама још почетком децембра прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво