Познати јелен Jägermeister завршио на суду, помогао му је Свети Хуберт

Швајцарски Завод за интелектуалну својину блокирао је покушај немачке компаније „Jägermeister”, да примену свог логоа прошири на производе који не обухватају алкохолна пића, па је цео случај завршио на суду.

Швајцарски Федерални завод одлучио је да лого „Jägermeistera”, који приказује јелена са крстом између рогова, a налази се на свакој боци биљног ликера, може да буде увредљив за припаднике хришћанске религијске заједнице. Због тога је Завод блокирао покушај немачке компаније да свој лого прошири.

Швајцарски суд мислио је другачије па је одбацио предлог швајцарског Федералног завода за интелектуалну својину, који је захтевао рестриктивнију примену логотипа „Jägermeister”, тврдећи да његов изглед вређа религиозне грађане.

У својој одлуци они су навели да логотип потиче из хришћанске предаје и за обичног потрошача лого је искључиво повезан са алкохолом, ликером „јегермајстер”. Током времена, религиозни карактер је ослабио и нико не би био повређен, преноси Фокс њуз.

За визуелни идентитет овог радо конзумираног ликера, немачка фирма може да захвали древној предаји. Порекло јелена са слике повезује се са легендом о Светом Хуберту из осмог века.

Пре него што је Свети Хуберт постао апостол Ардена, био је страствени ловац. Према предању на Велики петак, јурећи јелена из шуме, Свети Хуберт је имао визију у којој му се указала слика распећа са крстом између рогова јелена, а божански глас му се обратио и навео га да се приклони хришћанству.

Легенда наставља да живи кроз векове, а "Jägermeister", ће после одлуке швајцарског суда бити слободан да свој лого користи за обележвање свих својих производа и промотивних активности на територији Швајцарске, укључујући козметику, мобилне телефоне и телекомуникацијске услуге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво