Рестаурација олдтајмера – љубав до последњег шрафа

Ђорђе Дрндаревић из Шапца, до сада је рестаурирао тридесетак старих аутомобила. Олдтајмери из његове радионице одлазе углавном на путеве Западне Европе.

За Ђорђа Дрндаревића рестаурација аутомобила је најпре била хоби, љубав па посао. Како каже, увек ради до последњег шрафа који после новог слоја заштите, може да траје још пола века.

„То је један процес који за једно возило у просеку траје годину дана. У то је укључено комплетно распремање возила, пескарење, лимарски радови, лакирерски, механичарски и, наравно, тапетарија“, прича Ђорђе.

Највећи изазов за мајсторске руке су аутомобили који се више не производе. Најзахтевнији су механичарски и лимарски радови.

„Најстарије возило које сам радио је 'пакард' камион, модел 1915. година, који је учествовао на пробоју Солунског фронта“, објашњава ауто-лакирер Душко Станковић.

„Буба је специфично возило, има своју душу, лака је за рад, доста је заобљена, нема много равних површина“, наводи Милан Церовац, ауто-лимар.

Због квалитетне рестаурације прелазе се и хиљаде километара 

Делови се углавном набављају у иностранству, одакле често у Шабац долазе и заљубљеници у олдтајмере.

„Ја дођем из Немачке, пређем 5.000 километара да би моја буба била као нова“, наглашава Александар Шнајда из Немачке.

Ручно склапани, аутомобили са алуминијумским деловима, само су неки од модела који су изашли из ове радионице.

„Највећа сатисфакција у свему овоме је тај чин враћања у живот возила, када се од нечега што је неко буквално бацио на отпад, одбацио или је стајало у шупи 20-30 година, када му ми, да тако кажем, вратимо живот, и од њега направимо возило које може поново да крстари путевима наредних 20, ако не и 30 година“, истакао је је Ђорђе Дрндаревић.

Олдајмери се чувају и воле. Заједно учествују и на манифестацијама у земљи и иностранству, организованим у њихову част.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи