На „Тестивалу“ научите како се прави хлеб кô душа

Нема ништа лепше него кад ујутру на столу замирише тек испечен хлеб. Србија је у самом европском врху по потрошњи хлеба и пекарских производа. А све те векне, кифлице, куглофи и тестенине наћи ће се наредне недеље на првом Фестивалу теста, тестенине и хлеба.

Упркос томе што волимо хлеб и остале пекарске производе, први фестивал у Србији на којем ће се наћи све што је направљено од теста тек треба да буде одржан. Један од организатора Фестивала теста, тестенине и хлеба, Дејан Илић открива за РТС да ће посетиоци видети разне врсте производа од брашна, а могу и научити како да их сами направе.

„Надам се да ће Tестивал заживети. Нама је циљ да посетиоцима представимо како може од разних врста брашна да се направе и тестенине и хлебови. Поред изложбеног и продајног карактера, фестивал је замишљен тако да има и едукативни карактер, тј. да имамо и радионице у којима ћемо показати како могу у кућним условима да направе разне тестенине, пуњене тестенине, као и хлебове“, најавио је Илић.

Према његовим речима, без квалитетних састојака нема ни квалитетног хлеба и тестенина. 

„Изузетно је важно шта се током производње ставља у тај производ. Тенденција у свету је да се хранимо здраво, јесте потрошња хлеба велика, али све више људи се окреће здравом начину исхране, односно здравом конзумирању тестенина и теста“, истакао је Илић.

Када је реч о бојењу тестенина, што последњих година постаје све учесталије, за зелене нијансе потребан је спанаћ, црвена тестенина добија се додавањем парадајза, цвекле, шаргарепе, чак бундеве. 

Не треба јурити за хлебом који је „леп на око“ 

„Услови за врење веома су битни – на којој температури се замеси и остави да одстоји. То је процес од једног дана: увече се подмеси хлеб, направи се да квасац нарасте, ујутру се то три-четири пута меси и око поднева је готов врућ хлеб из фуруне. Људи се враћају томе, е сад што је фуруна све мање на селу, то је друга ствар“, објашњава Илић.

Људи воле да хлеб и тесто буду „лепи на око“, али када би се користила и хељда и јечам у пуном зрну било би много боље. Такође, без квасца и без адитива у кућним условима припремљено тесто много је здравије, поручује Илић.

Према његовим речима, дизање теста може се извести без квасца, јер ће тесто започети врење и само уколико се остави да одстоји.    

Први Фестивала теста, тестенине и хлеба тј. „Тестивал 2020“ одржава се у Београду, 29. фебруара и 1. марта, на Дорћол плацу. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво