Борба против самоће као против епидемије – агенције, удружења, сајтови

„Фортуна“ још постоји и за трећину више усамљених људи тражи њихову помоћ, а сајтове за упознавање немогуће је избројати. Данас је све више оних који због презаузетости и трке за каријером не стижу да се баве својим емотивним животом. У последње време, баш из тог разлога, обраћају се удружењима грађана и агенцијама.

Помоћ највише траже они између 35 и 50 година, али има и млађих, а и знатно старијих. Највише их је из Београда, Новог Сада, има их и иностранства. У једном од најстаријих удружења за брачно посредовање, „Фортуни“, кажу да је у последњих тридесетак година број усамљених људи порастао за 30 одсто.

„Мислим да ситуација неће бити боља. Скоро 50 одсто, тачније 47 одсто људи у Србији је ван брачне везе. Самоћа и отуђеност, постали су једна епидемија“, каже Љиљана Лепшановић Живановић из удружења „Фортуна“.

Док на западу више гледају колико ко зарађује него коју школу је завршио, код нас је став по питању образовања другачији. Већина мушкараца сматра да је интелектуални ниво жене битнији од школске спреме, зато што, према њиховом мишљењу, школа није мерило успешности. Жене, ипак, предност дају дипломи.

„Ништа се није променило, што се тиче предрасуда у оваквом начину упознавања. Доласком у агенцију, морате учинити неки напор, изаћи из неке зоне комфора. Морате да рашчистите сами са собом, рећи да сте сами и да желите да будете са неким“, додала је Љиљана.

Модеран живот донео је и модерне трендове упознавања. Некима се чини да је боље преко интернета тражити партнере, и то објашњавају тиме да је лакше кружити по виртуелним собама за ћаскање, него излазити и пити кафу са неким. Појавили су се и специјализовани сајтови и форуми који су као огласне плоче.

„Ми излазимо у сусрет, пружамо консулстантске услуге о томе како направити један добар профил, интересантан и који привлачи пажњу“, рекао је Ђорђе Сокановић испред сајта за упознавање Лепотица и звер.

Људи пре или касније схвате да су несрећни кад немају никог поред себе. Веза преко интернета може бити само први корак, али виђење је оно што људе зближава. А о томе колико остају заједно, говоре подаци Републичког завода за статистику. Последњих година пада број склопљених бракова, а расте број развода.

„Од 2014. до 2018. године број закључених бракова је у паду за тачно четири одсто. Од 9.408 колико је склопљено у Београду за 2014. годину имамо пад на 9.053 у 2018. години“, изјавила је Гордана Јордановски.

Резултати последњег пописа становништва указују на то да је готово половина грађана Србије неудата и неожењена.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 15. феб 2020, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

Љубав је као вера

Опредељење, не може да буде потпуно у вези са успехом. Некада је тешко или готово немогуће наћи неке јасне разлоге зашто се деси, зашто нестане. То што се деси остаје заувек у бескрају, некоме је срећа, некоме несрећа; у ствари део способности да се нађе смисао и баланс у животу. Увек се све своди на обично врло једноставну свакодневницу, и то је тако од кад је света.

(петак, 14. феб 2020, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

U neka ranija vremena

Da ne bi bio usamljen dovoljno je bilo da izađeš.
Ne moraš uvek do Kneza, moze i na Buliš (Bulevar (tada) revolucije).
Ako se i ne nađe emotivni partner, lepo je bilo i družiti se. Umesto duše, zadovoljiš duh.