Купујемо ли и ми чувене „куће за евро“ у иностранству

У време економске кризе у Грчкој примамљиво су звучали огласи за продају станова и кућа. У нашим агенцијама за промет некретнина проверавали смо да ли су заиста за грађане Србије некретнине у иностранству тако повољне.

Куће за евро у Италији се продају већ 12 година. Напуштени објекти продају се по симболичној цени како би се оживела мања места.

„Највише је купаца из Енглеске и Немачке са намером да пензионерске дане проводе на сунчаном Апенинском полуострву. Међутим, данас нису ретки случајеви да се некретнина купује како би се обновљена рентирала и била извор прихода. Основни услов за продају некретнине за један евро је да купац мора да је реконструише у периоду од шест месеци до три године. У просеку обнова кошта око 30.000 евра“, каже Маринела Ражнатовић, дописница РТС-а из Рима.

За младе који желе да живе у малим местима обезбеђују се и субвенције из европских фондова и досадашња искуства су позитивна. Једино на шта имају примедбу они који су за евро постали власници некретнине јесте то што је администрација спора, па се дуго чека да почне обнова.

У нашим агенцијама које се баве продајом некретнина кажу да им није познато да ли међу купцима има српских држављана. У Италији, истичу, постоји правило, да власник некретнине може бити само неко ко је из државе чланице Европске уније или има боравишну дозволу, или фирму у овој држави.

Са друге стране, наши грађани из године у годину купују све више некретнина у Грчкој. Услови су исти као за држављане било које друге земље. Највише се купују станови на Халкидикију.

„Углавном су то апартмани, али и мезонетице – мале куће са двориштем на два или три спрата, различите квадратуре и различитог концепта јер су оне обично у комплексима“, објашњава Никола Недељковић из представништва „Греко дома Србије“. 

Расте интересовање и за станове у Солуну, где квадратни метар кошта од 800 до 900 евра.

„Први тип је тај који купује само за себе, то су њихове куће, њихови станови и они не желе да их издају, али има и оних који то виде као инвестицију, сада су јефтинији, а забудућност су добра инвестиција и у међувремену их издају“, наводи Недељковић.

Грчке власти покренуле су кампању за насељавање острва, на којима живи од 20 до 40 људи. Нуде се кућа, обрадива земља и 500 евра месечно током прве три године. Однедавно и старе куће у Швајцарској могу се купити за један швајцарски франак.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво