Титова пећина и даље главна атракција Дрвара

Најпознатије место у којем се од непријатеља током Другог светског рата скривао Јосип Броз Тито је чувена Титова пећина у Дрвару. Овај део војног музеја тренутно је затворен због прошлогодишњег одрона, али ће 25. маја поново бити отворен за посетиоце. Колибу код пећине данас ће посетити председник Србије Александар Вучић.

За Титову пећину смо сви чули, како током тако и након школовања. Она је синоним за Дрвар, мали град на западу Босне и Херцеговине.

Овај музеј посетиће председник Србије Александар Вучић који је данас у посети Мркоњић Граду и Дрвару

Титова пећина је била једна од пећина у којој се за време Другог светског рата налазио Јосип Броз Тито. Најопознатија је постала због Десанта на Дрвар, 1944. године, када су немачке снаге 25. маја покушале да ухвате Тита. Вођа југословенских партизана успео је тада да побегне.

Након Другог светског рата Титова пећина у Дрвару постала је део војног музеја и годишње је обилазило око 20.000 туриста, домаћих и страних. Колиба код пећине направљена је за потребе Тита и чланове штаба.

За време прошлог рата у Босни и Херцеговини, пећина и сама колиба су оштећене. Обновљене су 2006. године, међутим, прошле године одрон је затворио улаз у пећину.

Планирано је да 25. маја, на Титов рођендан, и пећина буде поново отворена за посетиоце.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 29. јан 2020, 19:47) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

ODRICANJE

Svi se odricu Tita ali bi svi htjeli da jos uberu po koju kintu na njegovo ime.
Naravno rasprodaja onog sto je stvoreno u'njegovo doba' jos traje.

(среда, 29. јан 2020, 19:19) - Igo [нерегистровани]

Sto je ovo

Dokle vise velicati i davati znacaj jednom krvniku?