Сат који је 70-их купио за 345 сада вреди 700.000 долара

Амерички ваздухопловни ветеран доживео је невероватан шок када је његов „ролекс“, који је купио 70-их година за 345 долара, процењен на 700.000 долара.

У емисији Антикс роудшоу на телевизији Пи-Би-Ес појавио се амерички ветеран, који је на сајам антиквитета донео свој ручни сат на процену.

Ветеран, који је бивши припадник ваздухопловних снага САД, приметио је док је био стациониран на Тајланду 70-их година да пилоти комерцијалних авиона носе „ролекс“ сатове, па је помислио да се ради о добром бренду.

Неколико година касније када је одлучио да купи сат, наручио је „ролекс ојстер козмограф“ за 345,97 долара, што је 1974. године износило једну месечну плату војника.

Касније, када му је сат стигао, ветеран је одлучио да је сат превише леп да би са њим ронио, па чак и да га носи у свакодневним приликама. Онда је одлучио да га склони на сигурно и ставио га је у сеф заједно са оригиналном кутијом, паковањем и папирологијом.

„Ролекс дејтона“, како је сат познат, веома је тражен међу колекционарима из великог броја разлога, између осталих и зато што је Пол Њумен носио сличан модел у филму Winning.

Међутим, сат који је ветеран донео сматра се за степен бољим, јер његов модел имао бољу отпорност на воду због чега носи ознаку „ојстер“ (острига), што га чини изузетно ретким примерком.

Пошто га заправо никада није носио, на полећини кућишта је чак остала читава папирна ознака са серијским бројем, која најчешће врло брзо избледи од ношења. Осим тога, имао је оригинално паковање и кутију, заједно са савршено очуваном документацијом.

Због свега тога, а и због повећане потражње за тим моделом у последњих неколико година, трговац антиквитетима проценио је да би сат моао да достигне између 500.000 и 700.000 долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво