Светосавски бал у Паризу – у част просветитеља

У Паризу је, као и претходних година, поводом Славе Светог Саве, организован 16. по реду Светосавски бал. И овога пута бал је одржан на броду који је пловио Сеном, са импресивним погледом на знаменитости града светлости, попут Ајфелове куле, Нотрдама, Александровог моста, уз српске , али и француске песме. 

Угледне  званице, медју којима су били наши уметници, привредници, дипломате,  који живе и раде у Паризу, али и њихови гости Французи, подсетили су се обичаја и традиције Србије.

У програму су учествовали Балски оркестар Петра Гојковића, француска шансоњерка Лор Прешак и певач шансона Лоран Прокопић, а из Београда су стигли гости  певачица Мадам Пијано и оркестар Свилен конац.

Чланови КУД „Бисери“ из града Дрансија, недалеко од Париза, показали су како и далеко од домовине  чувају нашу  традицију и  народне игре, а модерним плесом вече су употпунили плесни парови Студија „Наталија и Ивица“, из Београда. 

Вече је било прилика да се наши људи у Француској, али и из околних земаља, који, већ по традицији долазе на бал, поново виде, али и размене искуства, уживају у музици Србије и Француске.

Бал је централна манифестација Светосавских дана, који су почели 24. јануара Светосавском академијом у резиденцији наше амбасаде у Паризу, где су ученици три допунска школска центра на српском језику,   извели програм посвећен великом српском просветитељу.

Иначе, ове године, у организацији Савеза Срба Француске и удружења „Синги арт“,  пре бала у Паризу, Светосавски бал је одржан  у Зубином Потоку, а за 31.јануар заказан је велики бал у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи